Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Zato so prvorojenci debelejši

debelost, moški Shutterstock
Raziskovalci so odkrili, zakaj imajo prvorojenci, ko odrastejo, pogosteje težave z odvečnimi kilogrami kot njihovi mlajši bratje.

Organizem prvorojencev naj bi težje razkrajal sladkor, najstarejši sinovi pa imajo tudi več možnosti za pojav diabetesa, karcinoma in bolezni srca in ožilja, je pokazala raziskava, ki so jo naredili na Novi Zelandiji. V njej je sodelovalo 26 prvorojenih in 24 mlajših bratov, vsi so bili stari med 40 in 50 let in imeli nekaj odvečnih kilogramov.

Raziskovalci so ugotovili, da so imeli starejši bratje povprečno vsaj šest kilogramov več od mlajših, nekateri so že bili blizu meje, ki opredeljuje debelost. Prav zaradi tega so se nekateri starejši bratje že spopadali z razvojem diabetesa, raka ter z možgansko in srčno kapjo, piše Scientific Reports.

Več raziskav je pokazalo, da imajo prvorojenci v otroštvu nižjo težo, kot mlajši bratje, a se kasneje to obrne. Med drugim naj bi pri prvorojencih že med adolescenco prišlo do povišanja nevarnega holesterola. Znanstveniki predvidevajo, da te težave izvirajo že iz obdobja v maternici, saj med prvo nosečnostjo arterija, preko katere se plod hrani, še ni popolnoma razvita, kar bi lahko vplivalo na otrokovo rast in na to, da kasneje organizem "potrebuje in išče" več hrane, kar pripelje do težav s kilogrami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.