Magazin > Lepota & telo
3431 ogledov

Zato vas tam spodaj srbi

ženska postelja zdravje Profimedias
Nič kaj prijetno ni, če vas spodaj srbi, ker se dogaja nekaj neprijetnega. Razlogi za to ponavadi tičijo v naslednjih grmih.

Najpogostejši vzrok vaginalne srbečice so glivične infekcije, ki so posledica spremembe v ph vrednosti vagine. Do sprememb lahko pride zaradi jemanja antibiotikov, hormonske kontracepcije, stresa ali spremembe prehrane. 

Drug vzrok za srbečico so lahko spolno prenosljive bolezni, pri čemer mislim predvsem na sramne uši. 

Eden od vzrokov je lahko tudi atrofični lišaj. Gre za kronično vnetno bolezen kože, ki vodi v stanjšanje povrhnjice in brazgotinjenje. Srbečica se pojavlja predvsem ponoči. Koža spolovila in male sramne ustnice so videti stanjšanje in belega videza. Na beli površini pa se pojavljajo drobne pikčaste krvavitve in razpoke. Bolezen je treba nujno zdraviti. 

Ekcem in luskavica lahko povzročata srbenje v predelu spolovil. Pomagajo lahko kreme s kortikosteoridi, najbolje pa je, da se o težavi posvetujete z zdravnikom.

Hormonske spremembe lahko tudi povzročijo srbečico. Pokazatelj, da so vzrok hormoni, je predvsem vaginalna suhost. Zdravniki prav tako odsvetujejo uporabo odišavljenih dnevnih vložkov. 

Vaginalno srbenje se lahko pojavi tudi kot posledica drugih zdravstvenih težav, kot so na primer žolčni ali ledvični kamni. V teh primerih je treba poskrbeti za zdravljenje osnovne bolezni, da bi srbečica izginila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.