Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Zbolijo tiste, ki ne hodijo na pregle

Več kot polovica vseh ljudi se vsaj enkrat v življenju okuži s HPV. Žurnal24 main
V Sloveniji po podatkih Registra raka Republike Slovenije za rakom materničnega vratu na leto zboli od 130 do 140 žensk.

Med njimi je največ takih, ki se niso udeleževale državnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (Zora). Pri ženskah, ki na preglede hodijo redno, je verjetnost za bolezen 80 odstotkov manjša, podobno pa velja tudi za ženske, ki so bile cepljene proti HPV pred prvo okužbo. Med ženskami, starimi od 15 do 44 let, je rak materničnega vratu drugi najpogostejši rak, takoj za rakom dojke.

Ozaveščanje

Za ozaveščanje o tej bolezni in izobraževanje zdravstvenih delavcev na tem področju od leta 2010 skrbi tudi evropski projekt Aurora. Na spletni strani Aurora-project.eu/si lahko najdete izobraževalni kviz o raku materničnega vratu. Z njegovo pomočjo boste preverili svoje znanje o tej bolezni, njenemu povzročitelju in virusu HPV, ter spoznali pomen preventivnih pregledov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.