Magazin > Lepota & telo
58 ogledov

Zdaj je odličen čas za razstrupljanje

smoothie, napitek, zelenjava Shutterstock
Razstrupljanje. Uživajte surova živila in tista z veliko klorofila.

"S svojimi navadami v mrzlih delih leta običajno poskrbimo za to, da se toksinov v našem organizmu nakopiči še več kot običajno, zato je pomlad odlična priložnost, da storimo nekaj zase," pravi Karla Klander, svetovalka za zdravo prehrano, hujšanje in zdrav življenjski slog, certificirana nutricionistka. "Vir toksinov je lahko bodisi napačno prehranjevanje (predelana hrana, prekomerno hranjenje, stalno uživanje napačnih kombinacij hrane in hrane, ki telo zakisa, itd.), zrak, voda, kozmetična sredstva, čistila, ..." pojasnjuje. Pomlad je torej odličen čas za razstrupljanje.

Sveža in bazična živila

Pri razstrupljanju imamo po besedah strokovnjakinje na svojem jedilniku lahko veliko naravnih živil. "Za boljši in hitrejši učinek dajte čim večji poudarek svežim, surovim živilom, po možnosti iz ekološke pridelave," svetuje Klanderjeva. Na razstrupljevalnem jedilniku se po njenem mnenju lahko znajdejo tudi polnovredna žita in stročnice, prednost pa naj imajo živila, ki v telesu delujejo bazično (kvinoja, amarant, proso in podobno). Nepogrešljivi so tudi zeleni smutiji in sveže iztisnjeni bistri sokovi, ki bodo dodatno pospešili razstrupljanje. Izogibajte se živalskim beljakovinam, glutenu, sladkorju, alkoholu, kavi in gaziranim pijačam.

Čim manj kuhanja, pečenja in cvrtja

Nekaj pozornosti je treba posvetiti tudi pripravi obrokov. "Naj bodo pripravljeni tako, da hrana čim manj izgublja dragocena hranila. Zagotovo se odpovemo pretiranemu kuhanju, pečenju in cvrtju," priporoča nutricistka. Razstrupljanje boste podprli tudi s tem, da boste uporabljali čim manj soli, oziroma izbirali med bolj zdravimi alternativami.

Pomoč superživil

Pri razstrupljanju so odlično pomagalo tudi t.i. superživila, bogata s klorofilom. "Priporočam uživanje alge klorela, ki pospešuje razstrupljanje, pogosto jo kombiniramo še z algo spirulina. V času razstrupljanja priporočamo tudi uživanje pšenične trave v prahu ali ječmenove trave v prahu, ki sta ravno tako pravo bogastvo klorofila in drugih hranil, kar pospešuje razstrupljanje," njihovo uporabo pojasnjuje Klanderjeva. Alge in trave lahko uživate na več načinov: jih preprosto zmešate z vodo, naravnim sokom, jih dodate smoothiejem ali drugim jedem.

Do nasvetov brezplačno

V aprilu se lahko o razstrupljanju brezplačno poučite tudi z vključitvijo v program Čisto zelene spremembe, ki ga izvaja PlanetBIO. Podrobneje se boste seznanili z živili, ki čistijo telo, predvsem z algami in travami, vsak dan boste osvojili en jogijski položaj, spoznali boste zdrav jedilnik in prejeli nasvet iz aromaterapije z receptom za negovalni izdelek. Več informacij lahko najdete na spletni strani Planetbio.si/cisto-zelene-spremembe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.