Magazin > Lepota & telo
87 ogledov

Zdrava pisarna

Oči naj bodo od računalnika oddaljene vsaj 40 centimetrov. (Foto: Shutterstoch) Žurnal24 main
Triindvajset odstotkov vseh obolenj med zaposlenimi nastane zaradi dela v pisarni, je pokazala nedavna raziskava nemškega inštituta za varovanje zdravja.

Najpogostejše so težave s hrbtenico in križem ter boleči sklepi. Strokovnjaki za preprečitev teh težav svetujejo naslednje:

Med delom na sprehod
Zelenje. V pisarno prinesite rastline. Stroka namreč ugotavlja, da izboljšujejo kakovost zraka, zmanjšujejo stres in menda tudi krvni pritisk.
Oči. Zaslon naj bo v višini oči, oddaljen vsaj 40 centimetrov. Med gledanjem pogled večkrat usmerite v oddaljen predmet.
Sprehod. Med delom večkrat vstanite, naredite kakšen počep in zaokrožite z boki. Priporočljiv je tudi sprehod zunaj pisarne, a naj ne bo predolg.

Dober stol je osnova
Če ste pisarniški molj, največ časa preživite na stolu, zato mora biti prvi korak pri ustvarjanju zdrave pisarne pravilna izbira stola. Strokovnjaki priporočajo ergonomsko oblikovanega (z ustrezno oblikovanima in obloženima sedalom in naslonom), a če vam denarnica tega ne dopušča, poskrbite, da vam omogoča individualne nastavitve. Za pravilno držo sedež dvignite toliko, da boste udobno sedeli in imeli stopala v celoti na tleh ter da bodo roke med tipkanjem v komolcih tvorile 90-stopinjski kot (pravi kot). Če ste v položaju, zaradi katerega morate roke stegovati k tipkovnici, trpijo hrbtenica in ramena.

Šteje tudi višina mize
Priporočljivo je, da je po višini nastavljiva tudi miza. Višina naj bo podrejena pravilnemu sedenju na stolu, kot smo ga opisali zgoraj. Poleg tega naj ne bo prevelika (stvari na njej naj bodo na dosegu roke), njeni robovi naj bodo zaobljeni, zgornja ploskev pa naj se ne blešči.

Naravna je najboljša
Strokovnjaki v študijah ugotavljajo, da naravna osvetlitev povečuje učinkovitost zaposlenih. Tudi zato je torej treba stremeti k čim naravnejši osvetlitvi pisarne. Pri umetni osvetlitvi delovnega mesta poskrbite, da svetloba ni premočna ali prešibka, na mizo pa si za dodaten vir svetlobe postavite namizno svetilko.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.