Magazin > Lepota & telo
47 ogledov

Zdrava živila, ki tudi škodijo

pomarančni sok Shutterstock
Čeprav nekatera živila naredijo veliko dobrega za zdravje, pa hkrati škodijo zobem. Če želite obdržati bleščeč nasmeh, pazljivost pri njihovem uživanju ne bo odveč.

Limona

Z vitaminom C bogat sadež mnogi uporabljajo tudi kot naravno čistilno sredstvo. In če limona dobro očisti kopalnico, potem lahko sklepate, kaj naredi zobni sklenini. Glavni krivec, da je sadež pristal na lestvici sovražnikov zob, je močna kislina, ki škodi zobni sklenini. Po uživanju limone si je priporočljivo umiti zobe ali usta vsaj splakniti z vodo.

Mleko

Čeprav vsebuje kalcij in je v prvi vrsti dobro za zdravje zob, pa mlečni sladkor uničuje zobno sklenino, lahko izzove tudi nastanek kariesa. Če mleko uživate redno, poskrbite, da si po pitju umejete zobe, otrokom pa tik pred spanjem mleka ne ponudite - po pitju naj si tudi oni vedno umijejo zobe.

Pomarančni sok

Seveda sta naravni pomarančni sok ali pa grenivkin sok odlična za zdrav začetek dneva, a ne za zobe. Ker vsebujeta veliko sladkorja in citronske kisline, se ob pogostem pitju pomarančnega soka na zobeh lahko pojavijo lise, zobna skelnina se stanjša. Po kozarcu naravnega napitka si torej privoščite še kozarec vode in z njo očistite zobe.

Suho sadje

Čeprav je suho sadje lahko odlična zdrava malica, saj vsebuje zadosti vitaminov, mineralov in vlaknih, pa je hkrati tudi sovražnik zob. Poleg tega, da med žvečenjem postane lepljivo in se zalepi tudi v najmanjše kotičke med zobmi, vsebuje veliko sladkorja, ki lahko izzove karies. Po suhi sladki malici torej ne pozabite na ščetkanje zob!

Rdeče vino

Kozarček rdečega vina je dober za cirkulacijo in ščiti srce, a kisline v vinu uničujejo zobno sklenino in spodbujajo obarvanost zob. Da bi se temu izognili, strokovnjaki priporočajo, da zobe očistite v roku ene ure od uživanja vina, če pri roki nimate zobne krtačke, pa usta splaknite z vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.