Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Zdravila dajte pod ključ

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Teden zdravja v lekarnah. Ozaveščajo o pravilnem ravnanju z zdravili.

Statistike kažejo, da so zdravila najpogostejši vzrok vseh namernih in nenamernih zastrupitev pri otrocih. Tudi zato je pomembno, da vsaj enkrat na leto pregledamo, katera so še uporabna, katera pa spadajo med odpadna zdravila,” opozarja Monika Sonc iz Lekarniške zbornice Slovenija.
Za zagotavljanje in ohranjanje učinkovitosti upoštevajte nekaj načel pravilnega shranjevanja zdravil.

Ne v kuhinji ali kopalnici
Neposredna izpostavljenost sončni svetlobi, shranjevanje pri neprimerni temperaturi ali previsoki vlažnosti neugodno vplivajo na stabilnost zdravil in zmanjšajo njihovo učinkovitost. Za shranjevanje je najprimernejši temen prostor z relativno stabilno sobno temperaturo; farmacevti odsvetujejo kopalnico in kuhinjo.

Zunaj dosega otrok
Zdravila shranjujte skupaj na enem mestu, zunaj dosega otrok, po možnosti pod ključem. Zdravila, ki jih uporablja le en član družine, pa shranjujte ločeno, prav tako pod ključem. Tako se zmanjša možnost, da bi kdo od članov družine vzel zdravilo, ki mu ni namenjeno.

Obdržite navodila
Zdravila vedno hranite v originalni ovojnini. Tako so zaščitena pred zunanjimi vplivi, poleg tega pa zmanjšate nevarnost zamenjav. To je še posebno nevarno, če različna zdravila prenesete v skupno posodico. Dokler jih ne porabite, ne zavrzite navodil za uporabo, saj jih boste morda še potrebovali. Če steklenička vsebuje kosem vate, ga po odprtju odstranite, saj lahko nase veže vlago ter tako poškoduje zdravilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.