Magazin > Lepota & telo
93 ogledov

Zdravilno kokosovo olje

Kokosovo olje je nepredelano in nerafinirano, bogato z lavrinsko maščobno kislin Žurnal24 main
Deviško kokosovo olje pomaga pri imunskem sistemu, deluje proti virusom in je koristno za vse telo. Lahko ga večkrat toplotno obdelujemo, zaradi dobrih maščob pa ne redi.

Hladno stisnjeno ekstra deviško kokosovo olje je izjemno zdravo, koristno in raznoliko olje. Ima blag vonj po kokosu, okus pa je naravno sladek. Pri temperaturi nad 26 stopinj Celzija je v tekočem stanju in prozorno, pod 23 stopinjami pa se strdi v snežno belo maslo. V tekočem stanju je hitro topljiv, ni pa ga treba hraniti v hladilniku. Pridobiva se ga na več načinov – najpogosteje s stiskanjem kokosovega mesa in stiskanja kokosov s pomočjo centrifuge.

Hranilne vrednosti

Kokosovo olje vsebuje zdrave srednjeverižne maščobne kisline (MCT). Le-te ne krožijo po krvnem obtoku, temveč se neposredno presnovijo v jetra, kjer se takoj spremenijo v energijo. Ne skladiščijo se v celicah v obliki maščobe. Kokosovo olje ne vsebuje nevarnih transmaščob, zato ne redi.

Kokosovo olje uvrščamo med funkcionalno hrano, saj nasičena maščoba pri zaužitju zagotavlja energijo. Zaradi močnih antioksidantov ni verjetnosti, da bi olje postalo žarko več let.

Zdravilne učinkovine

  • deluje protivirusno, zmanjšuje vnetja
  • pomaga pri glivičnih obolenjih
  • vpliva na razmerje holesterola v krvi
  • deluje kot naravni antioksidant
  • ščiti kožo in telo pred nevarnimi prostimi radikali, ki povzročajo staranje in poškodbe kože
  • obnavlja lasišče in odlično deluje proti prhljaju
  • zmanjšuje nastanek sladkorne bolezni in pomaga zmanjšati simptome bolezni
  • odpravlja bolezni srca in ožilja
  • odpravlja različna rakava obolenja
  • pomaga pri hujšanju
  • spodbuja metabolizem in uravnava prebavo


Pojavlja se vedno več primerjav z materinim mlekom, ki ima glede lavrinskih in kaprinskih kislin zelo podobno sestavo kot kokosovo olje. Zato se kokosovo olje pogosto uporablja v proizvodih za dojenčke in energijske napitke.

Energijska vrednost
na 100 g olja v povprečju 900 kcal (3700 kJ)

Uživanje in uporaba
Ekstra deviško kokosovo olje lahko uporabimo kot samostojno jed ali namaz, lahko pa ga uporabimo za kuhanje, peko in cvrtje.

Zaradi nasičenih maščobnih kislin in hladnega stiskanja (še nikoli ni bilo segreto) je zelo stabilno pri toplotni obdelavi. Pri cvrtju se ga lahko uporabi večkrat, saj pri segrevanju ne izgubi zdravilnih lastnosti in sestavin. Zaradi zdravilnih učinkovin je primeren za masaže, za nego otroka in las, uporablja pa se tudi kot sestavina za naravno kozmetiko (kreme, olja za prhanje in podobno).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.