Magazin > Lepota & telo
20 ogledov

Zdravilo proti debelosti? Morda čez deset let!

Bodo tablete za zdravljenje debelosti nova rešitev ali zgolj uteha? Žurnal24 main
Znanstveniki so odkrili tri nove gene, ki so glavni krivci za pojav čezmerne telesne teže. S pomočjo teh genov naj bi v nekaj letih razvili zdravilo za zdravljenje debelosti. Nova rešitev ali zgolj uteha?

Pri raziskavi so sodelovali ameriški in islandski znanstveniki, ki so na vzorcu tisoč ljudi, nagnjenih k debelosti, preučevali in spremljali njihovo gensko strukturo in njen vpliv na čezmerno telesno težo. Raziskava je potrdila vpliv genov na povečano tveganje za nastanek debelosti, odkritje pa daje novo upanje, da bi v prihodnosti lahko razvili zdravilo proti bolezni, s katero se spopada vedno več mladih in starih.

Vpliv genov
Do zdaj so znanstveniki odkrili veliko genskih variacij in mutacij, ki so povezane s čezmerno telesno težo in povečujejo apetit. Novi testi, ki bi pokazali občutljivost genov na pojav debelosti, naj bi bili izvedeni v obdobju petih let, zdravilo pa bi lahko naredili čez deset let.

"Če je debelost povezana z delovanjem točno določenih genov, bi bila analiza in odkritje pravih genskih formacij ključna pri odkritju zdravila proti debelosti," je o raziskavi povedal znanstvenik Eric Schadt.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.