Magazin > Lepota & telo
186 ogledov

Zdravniki začudeni, da je preživela

Ellen Lietzow
1/10
Profimedias
Ellen Lietzow iz Avstralije je bila prepričana, da bo v šoli bolj popularna, če bo suha. Zdravniki so jo rešili v zadnjem hipu, saj en teden ni zaužila prav nič, niti vode.

Po enotedenskem postu se je takrat 17-letno dekle v krčih zgrudilo. "Želela sem biti suha, da bi me vsi sprejeli. Ko sem začela s plavanjem in shujšala, sem dobila veliko novih prijateljev. Vsi so me hvalili,“ je povedala mladenka. Zdravniki pravijo, da so ji v zadnjem hipu rešili življenje, saj je tehtala slabih 35 kilogramov.

Ellen iz Melbourna je sedaj stara 19 let in je odkrito spregovorila o anoreksiji. Pravi, da je imela kot otrok nekaj kilogramov preveč in da so jo v šoli zaradi teže mnogokrat zbadali. Sošolci so jo med drugim brcali in jo primerjali s kitom. Ellen se je zato vpisala na plavanje in pridno trenirala. Zaradi pomanjkanja časa pa je plavanje opustila, telesno težo pa vzdrževala z dietami in dolgimi sprehodi.

Sprva se je prehranjevala le z ribami in zelenjavo, nato je vnos kalorij še dodatno zmanjšala in jedla le kuhano zelje ter jabolčne olupke. Zaradi pritiska družina je začela jesti ogromne količine sladkarij, zato se je zredila na 79 kilogramov. "Sovražila sem svoj videz, zato nisem zapuščala hiše. Lani sem se odločila, da bom spet shujšala,“ je razložila in dodala, da je jedla le solato in zelje, nato pa se hrani odpovedala. V nekaj mesecih je izgubila 40 kilogramov.

Ellen je bila prešibka za šolo. Prstov na rokah in nogah zaradi slabe prekrvavitve ni več čutila, njeni nohti so postali zelo lomljivi, izpadati pa so ji začeli tudi lasje. "Telo mi je pošiljalo opozorila, da se uničujem in da moram prenehati,“ je še razkrila Ellen in dodala, da so se odnosi doma in s prijatelji v tistem času poslabšali, saj jim je ves čas lagala o svojih prehrambenih navadah.
Njeno hujšanje je postajalo vedno bolj ekstremno. Ellen tako en teden ni zaužila čisto nič, niti vode. Ko je nenadoma začutila močno žejo, je spila požirek tekočine. Njeno telo se je takoj začelo zvijati v krčih. Zbudila se je na tleh in spoznala, da nujno potrebuje pomoč.
Odpeljali so jo v bolnišnico, kjer so zdravniki ugotovili, da ji odpovedujejo jetra in ledvice. Medicinsko osebje je bilo presenečeno, da je še vedno živa ...

Ellen si je opomogla. Sedaj se prehranjuje vegansko. Njen tipični dnevni jedilnik vsebuje dve papaji, štiri jabolka, štiri kivije, pet banan za zajtrk, dva sladka krompirja z avokadovo omako za kosilo in juhica ter vsaj en pečen krompir za večerjo, poroča Mirror.

"Tistim, ki imajo anoreksijo, sporočam, da se lahko rešijo le sami. Vi se morate spremeniti in izbrati življenje.“

Komentarjev 7
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:45 10.december 2015.

    Neokusen komentar. Tud če gre za trolanje je tole preveč. Zate je hec k si na kavču doma pa tipkaš stvari za katere veš da bodo ustvarile reakcijo ampak za enega suhega človeka je pa to lahko kaplja ki potisne ...prikaži več čez rob in v smrt. Jz ne razumem kako da eni z tako lahkoto jemljete to. So stvari iz katerih se lahko zezaš pa so stvari pri katerih moraš še posebej pozorno pazt da jih ne bo kdo resno jemal. Pa men verjam da če imaš svet sesut da lahko verjameš tud najbl blesavim komentarjem. Dejte met mal sočutja do sočloveka no.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:41 10.december 2015.

    Še dobro da jih je delala ker če je človek zaprt vase še težje pride do soočenja z realnostjo in kasneje reševanje tega.

  • Tarzan U Jane 15:59 10.december 2015.

    kakih 6 kil ima še vedno preveč