Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Zdravo srce, ni tveganja za raka

srce Shutterstock
Če se želite obvarovati pred rakom, je treba ohraniti zdravo srce.

Nova raziskava je potrdila, da se ljudje, ki sledijo sedmim korakom, ki jih predlaga Ameriško združenja za srce (American Heart Association) glede zmanjšanja tveganja za bolezen srca, se poleg tega obvarujejo tudi pred rakom. Več korakom boste sledili, bolj se manjša tveganje.

Biti aktiven: če se odrasla oseba vsak dan petkrat na teden najmanj 30 minut zmerno giba (dovolj je že živahna hoja), s tem zmanjša tveganje za srčne bolezni, napad in sladkorno bolezen.

Imeti normalno težo: preveč maščobe, še posebej okoli trebuha, povečuje tveganje za visok krvi pritisk, visoko raven holesterola in sladkorno bolezen.

Zdrava prehrana: hrana, ki ima malo nasičenih maščob, natrija in dodanih sladkorjev v kombinaciji z žitaricami, beljakovinami ter sadjem in zelenjavo lahko drastično izboljša zdravstveno stanje.

Ohranjevanje holesterola: če je v telesu preveč slabega holesterola LDL, se lahko nalaga v venah in arterijah, kar pa povzroča srčni infarkt.

Imeti nizek krvni pritisk: povečan krvni pritisk je edini najbolj pomemben faktor pri srčnih obolenjih. Visok krvni pritisk močno obremeni tudi ledvica.

Uravnavati raven sladkorja: sladkorna bolezen lahko povzroči, da raven sladkorja v krvi doseže kritično raven, pri tem pa sčasoma poškoduje srce, ledvica, oči in živce.

Nič kajenja: kajenje poškoduje celoten organizem, povečuje pa tveganje za srčne bolezni, zamašene arterije, strdke v krvi in anevrizmo.

Raziskovalci, ki so dvajset let spremljali 13 tisoč oseb, so prišli do ugotovitve, da so se tisti, ki so upoštevali šest ali vseh sedem nasvetov, zmanjšali tveganje za raka za 51 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki niso upoštevali niti enega koraka. Če so osebe upoštevale štiri, se je tveganje zmanjšalo za 30 odstotkov, pri upoštevanju le enega ali dveh pa se je tveganje za rakom zmanjšalo za 21 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.