Magazin > Lepota & telo
84 ogledov

Zehanje za vlažne oči

Pri tretji vaji pogled izmenično izostrimo na bližnjo oziroma oddaljeno točko. Č Žurnal24 main
Poleg umetnih solz težave s suhimi očmi lajšajo tudi redne vaje.

Vzroki za suhe oči so različni, med njimi centralno ogrevanje, suh zrak, računalnik, kajenje in izpostavljenost klimatskim napravam. Nekaterim od teh se na delovnem mestu ali doma ne morete izogniti, lahko pa redno izvajate šest preprostih vaj, ki pomagajo sprostiti očesne mišice.

1. Zehanje
Zehanje najprej raztegne celotno mišičje okoli oči, nato sledi sproščanje. Ob tem se sprosti majhna količina solzne tekočine, ki se porazdeli po očeh in jim tako zagotovi vlago. Vajo ponovite trikrat.

2. Pokrivanje z dlanmi
Ne da bi pritisnili na očesne jamice, z rahlo vbočenimi dlanmi pokrijte zaprte oči. Vztrajajte dve, tri minute in se osredotočite na temo. Mislite na lepe in barvite predmete ali pokrajine, na koncu pa počasi odmaknite dlani.

40 je leto, po katerem ima več kot četrtina ljudi vsaj občasno suhe oči, ocenjujejo oftalmologi. Težave pogosteje doletijo ženske.

3. Združitev slik
Roki iztegnite pred seboj, palca v navpičnem položaju obrnite navzgor. Najprej poglejte oba palca, nato pa izostrite pogled na točko v ozadju, na primer na steni. Po nekaj ponovitvah boste med obema palcema uzrli sliko tretjega palca. Večkrat izmenično izostrite pogled na bližnjo oziroma oddaljeno točko ter bodite pozorni na pojavljanje in izginjanje tretjega palca.

4. Izostritev
Levo oko pokrijte z dlanjo, desno roko pa iztegnite pred desnim očesom. Opazujte dlan. Počasi začnite premikati roko proti očesu in čim bolj izostrite pogled na točko na dlani. Nato roko iztegnite in jo pri tem spremljajte s pogledom. Vajo ponovite z drugim očesom.

5. S pogledom gor in dol
Čim počasneje dvignite pogled čim više in poglejte navzgor, pri čemer ne premikajte glave. Nato poglejte čim bolj navzdol. Vajo ponovite vsaj petkrat.

6. Kroženje z očmi
Najprej krožite z očmi približno eno minuto v smeri urinega kazalca. Zaprite oči za nekaj sekund, nato krožite z očmi v nasprotno smer.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.