Magazin > Lepota & telo
132 ogledov

Zelena dieta

Prečistite se s sadnimi napitki. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Z vlakninami bogata dieta pospešuje proces prečiščevanja, uravnava prebavo in pomaga pri zniževanju slabega holesterola. Prečistite se v enem tednu.

Zelenjava, sadje, žita in krompir so glavna živila zelene diete, kljub temu pa med prečiščevalnim tednom ne smete pozabiti na mlečne izdelke.

Zajtrk
Dan začnite s kozarcem vode in s sveže iztisnjenim sadnim napitkom. Za zajtrk pripravite sadno solato, ki jo lahko začinite s cimetom, meto ali muškatnim oreščkom in po želji posladkate z malo žličko medu. Za prečiščevalni zajtrk lahko zaužijete tudi jogurt ali kefir, a se takrat odpovejte sadju.

Malica
Za dopoldansko malico jejte le sadje. Ne pozabite na vodo ali limonado.

Za prečiščevalno dieto se lahko odločite nekajkrat na leto in le takrat, ko ste popolnoma zdravi. Če med dieto začutite občutno pomanjkanje energije, glavobole ali slabost, z njo prekinite.
Kosilo
Glavni obrok dneva začnite z zelenjavnim napitkom ali zelenjavno juho in nadaljujte z glavno jedjo. Ta naj bo sestavljena iz žit (soje, ječmena, prosa, integriranega riža) ali krompirja in porcije kuhane ali dušene zelenjave. Mešana solata iz paradižnika, zelene solate, radiča, paprike, kumar, korenja ali zelja naj bo na jedilniku vsak dan.

Malica
Pest oreškov je prava izbira za popoldansko malico takrat, ko čutite pomanjkanje energije. Privoščite pa si lahko tudi sadni napitek (poskusite ananasov, melonin ali napitek iz lubenice), sadno solato ali nekaj rezin sira.

Večerja
Svež zelenjavni sok je dobrodošel tudi pri večerji, enako kot zelenjavna solata. Za boljši prečiščevalni učinek se odpovejte olju, solato pa začinite z limoninim sokom.

Jejte raznoliko
Pri izbiri sadja in zelenjave ne bodite dolgočasni. Poleg sezonskega ne pozabite na eksotiko – ananas, papaja in mango so več kot dobrodošli. Prepovedane niso niti banane, njihovo uživanje pa je priporočljivo predvsem v dneh, ko čutite pomanjkanje energije.

Voda in čaj
Vodo, limonin sok ali zeleni čaj imejte vedno pri roki!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.