Magazin > Lepota & telo
3 ogledov

Zelenjava ni to, kar je bila

Naj vas popoln videz ne zavede. Žurnal24 main
Zelenjava, ki jo uživamo v današnjem času ni le manj okusna, kot je bila včasih, temveč vsebuje tudi bistveno manj hranil.
Neprijetna resnica
Povprečna zelenjava, ki jo lahko kupimo v sodobnem supermarketu, vsebuje tudi do 40 odstotkov manj rudninskih snovi, kot so magnezij, železo, kalcij in cink, kot njene predhodnice pred 50 leti. Na videz je sicer zelenjava videti veliko bolj privlačno, tudi oblika je lepša in večja kot nekoč, a naj vas to ne zavede.

Velika zaradi ogljikovih hidratov

K velikosti zelenjave namreč prispeva zgolj 'suha snov', ki vsebuje le ogljikove hidrate in prav nobenih življenjsko pomembnih hranil. Z namenom čim večje donosnosti uporabljajo pridelovalci vse več kemičnih gnojil in pesticidov. To jim omogoča, da poberejo pridelek bistveno prej kot nekoč, zaradi česar ima zelenjava manj časa, da iz zemlje vsrka hranila. Večje torej ne pomeni tudi bolj zdravo.

Namig
Če vam tete, strici, babice ali dedki vedno znova ponujajo domače pridelke, ki vas vizualno ne prepričajo, jih ne zavračajte, ampak se jim za odmerjeno količino zdravja raje lepo zahvalite. In ''domače dobrote z vrta'' seveda nato tudi pojejte.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.