Je bogato z vitamini C, E in K, kalijem, betakarotenom, vlakninami, folno kislino in tiaminom. Nekateri trdijo, da ima zelje najmočnejše antioksidantsko delovanje med vso zelenjavo. Bogato je s karotenoidi, naravnimi barvnimi pigmenti, ki celice varujejo pred prostimi radikali.
Proti raku
Zaradi močnega antioksidantskega delovanja je zelje varovalno živilo, ki organizem ščiti predvsem pred razvojem raka na črevesju. Dokazano je, da zelje pospešuje presnavljanje estrogena pri ženskah in s tem varuje pred razvojem tistih rakavih bolezni, ki so povezane s hormoni - rak dojke in jajčnikov.
Za želodec in možgane
Zelje s svojo zdravilno močjo blagodenjo deluje na več področjih. Dobro je za pravilno delovanje žleze ščitnice, vpliva na nastajanje barvil v laseh in koži, izboljšuje možganske sposobnosti, deluje pomirjujoče in odpravlja živčne motnje. Znano je, da zelje zaradi vsebnosti S-metilmetionina pomaga pri želodčnih razjedah in lajša želodčne bolečine. Za zdravljenje želodčnih razjed zagovorniki alternativne medicine priporočajo pitje enega litra presnega zeljnega soka na dan, vsaj osem dni. Paziti morate le, da ga ne spijete preveč, saj lahko v nasprotnem primeru onemogoči absorpcijo železa, kar lahko povzroči slabokrvnost.
Sveže, kuhano ali kislo?
Z vitamini je najbolj bogato sveže zelje, ki ga lahko uživate v solatah. Čeprav zelje s kuhanjem izgubi kar nekaj vitaminov, pa se vsebnost vitamina C obdrži v zadostnih količinah, zato nič manj zdrave niso niti zeljne juhe, ki so hkrati odlična izbira za prečiščevalno dieto. Jejte pa tudi kislo zelje - tudi to ureja prebavo, blagodejno pa deluje tudi po prekrokani noči, saj vsebuje zelo veliko vode in vitaminov.
Povzroča vetrove
Kljub mnogim zdravilnim lastnostim pa zelje lahko povzroča vetrove in napenjanje, zato ga uživajte v zmernih količinah.
527
ogledov
Zelje za zdrav želodec
Vsi poznamo dieto z zeljno juho, a zelje je veliko več, kot le zelo dietno živilo. Spoznajte njegove zdravilne lastnosti.