Magazin > Lepota & telo
85 ogledov

Ženske spijo drugače kot moški

spanje ženska postelja Shutterstock
Razlogi, zakaj ženske ne zaspijo ali spijo tako kot moški, so posledica več dejavnikov.

Ženske potrebujejo več časa, da zaspijo. Pravijo, da so sicer večkrat zaspane, pri njih je večja verjetnost za nespečnost, v primerjavi z moškimi pa dlje spijo v globokem spancu. Obstaja razlaga, zakaj med spoloma, kar se tiče spanja, obstajajo razlike.

Monica Mallampalli, direktorica znanstvenega programa na združenje za raziskavo zdravja pri ženskah (Society for Women's Health Research), je za The Huffington Post povedala, da ko nanese beseda na žensko in spanec, pri tem ni nobene "posebnosti“. Vendar v upanju, da bi le dognali razlike, so se na razpravi zbrali vsi večji strokovnjaki, ki preiskujejo spanec pri ženskah.

Krivi so hormoni

Mallampallijeva je razkrila, da igrajo pri nespečnosti v predmenstrualnem obdobju ali v času menopavze pomembno vlogo hormoni, predvsem njihovo hitro spreminjanje. "Pri ženskah je večje tveganje za nespečnost ob menstruacijskih ciklusih in prav tako med menopavzo,“ je dejala.

Sindrom nemirnih nog je pogostejši pri nosečnicah kot pa pri moških ali ženskah, ki nikoli niso imele otrok, je dodala. "Še vedno pa je treba narediti veliko preiskav glede točne povezave med hormoni in spancem."

Za zdravljenje ni dovolj podatkov

"Druga pomembna stvar, ki smo jo dognali med razpravo, pa je, da podatki o spancu ne vsebujejo števila pritožb," je poudarila. Ženske namreč težave pri spanju zaupajo svojemu osebnemu zdravniku, najpogosteje opravljeni testi pa še vedno ne izpostavljajo težav. To se moškim ne dogaja, tako da po mnenju raziskovalcev nimajo dovolj pravilnih sredstev za zdravljenje žensk.

Če bi pod drobnogled vzeli apnejo med spanjem (gre za dihalno motnjo oziroma funkcionalno spremembo, ki onemogoča normalno dihanje med spanjem), se pri moških pojavi kot smrčanje, sopihanje ali lovljenje sape, pri ženskah pa se ta sprememba kaže kot utrujenost, depresija in nekakovosten spanec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.