Magazin > Lepota & telo
58 ogledov

Ženski pot ne smrdi

deodorant Shutterstock
Tri četrtine žensk izloča pot brez vonja, je pokazala obsežna raziskava.Uporaba deodoranta je večinoma navada in ne resnična potreba.

Le četrtina žensk res potrebuje deodorant za to, da ne bi oddajale neprijetnega vonja. To je pokazala nova britanska raziskava, objavljena v strokovni reviji Esplora il significato del termine: Journal of Investigative Dermatology. Pot večine žensk je očitno brez vonja in tak tudi dolgo ostane (dokler se ne začne razkrajati), zato bi se marsikatera predstavnica nežnejšega spola uporabi deodoranta lahko povsem odpovedala.

Raziskava je vključila več kot šest tisoč žensk in njihovih otrok. Znanstveniki so z genetskim testiranjem odkrili, da je gen ABCC11 kriv za pot brez vonja, prisoten pa je pri kar 75 odstotkih žensk. Kljub temu je 95 odstotkov vprašanih redno uporabljalo deodorant. Po mnenju znanstvenikov bi bila pri ženskah s tem genom za preprečevanje neprijetnega vonja dovolj že običajna redna telesna higiena, s čemer bi se tudi izognile uporabi marsikatere kemikalije, ki jih v deodorantih in antiperspirantih ne manjka. Izplača se torej preveriti, ali ste med srečnimi nosilkami gena tudi vi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.