Magazin > Lepota & telo
9 ogledov

Zgodnje odkrivanje alzheimerjeve

Zgodnje odkrivanje pomeni tudi uspešnejše zdravljenje oziroma življenje z bolezn Žurnal24 main
Nov test za zgodnje odkrivanje alzheimerjeve bolezni je že na preizkušnji.

Ameriški znanstveniki so razvili preprost postopek za zgodnje odkrivanje alzheimerjeve bolezni. Gre za neboleče slikanje glave (pozitronska emisijska tomografija), ki pokaže, ali so v možganih prisotne spremembe, značilne za to bolezen.

Zboli petina nad 80. Po podatkih ljubljanskega kliničnega centra tudi pri nas za alzheimerjevo boleznijo zboli kar 20 odstotkov starejših od 80 let. Pričakovati je, da bo število še naraščalo.

Skeniranje z barvilom
Testiranje poteka tako, da pred slikanjem zdravnik pacientu vbrizga neškodljivo barvilo, ki obarva možgane tako, da so za alzheimerjevo bolezen značilne obloge vidne na fotografijah skeniranja. Postopek so preizkusili na pacientih, ki so imeli vse znake te bolezni, in tudi na popolnoma zdravih ljudeh, rezultati pa so bili 97-odstotno zanesljivi. Znanstveniki pričakujejo, da se bo test kmalu izvajal pri vseh pacientih, pri katerih obstaja utemeljen sum, da gre za alzheimerjevo bolezen ali pa je treba ta sum ovreči. Postopek je trenutno na preizkušnji in čaka na zeleno luč ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.