Magazin > Lepota & telo
88 ogledov

Zgodnje vstajanje ni za pametne

budilka jutro Shutterstock
Če je do zdaj veljalo, da je za uspeh dobro hoditi zgodaj spat in zgodaj vstajati, pa je nova raziskava pokazala, da temu ni tako. Uspešnejše naj bi bile nočne ptice.

Raziskava, ki je potekala pod vodstvom Univerze v Madridu in v kateri je sodelovalo tisoč najstnikov, je pokazala, da imajo tisti, ki v posteljo odhajajo pozneje, višji inteligenčni kvocient, več možnosti za uspešno kariero in tudi višje dohodke.

"Prednosti" nočnih ptic naj bi se sicer pokazale v odraslem obdobju, v času šolanja pa so na boljšem tisti, ki jim zjutraj ni težko zgodaj vstati, dodajajo raziskovalci, ki so pri teh najstnikih opazili boljši učni uspeh, ki pa ga povezujejo le s tem, da so šolska preverjanja znanja praviloma v dopoldanskem času, ki nočnim pticam ni najbolj naklonjen.

Raziskovalci so na mladih analizirali delovne navade v povezavi s telesnim ritmom (kdaj hodijo spat in kdaj vstajajo), v raziskavo so vključili tudi šolski uspeh, induktivne sposobnosti in splošno razgledanost.

Ugotovili so, da imajo nočne ptice bolj razvite induktivne sposobnosti, za katere je dokazano, da so značilne za tiste z višjim inteligenčnim kvocientom. Prav tako naj bi tisti, ki ponoči radi bedijo, imeli bolj razvite sposobnosti za konceptualno in analitično razmišljanje, kar raziskovalci povezujejo tudi z inovativnejšim pogledom na svet, uglednejšimi poklici in posledično tudi z višjimi dohodki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.