Magazin > Lepota & telo
45 ogledov

Zgodovina Georgeeve krstne obleke

Kate Middleton princ George EPA
Danes je za Veliko Britanijo poseben dan, saj bodo krstili bodočega kralja, princa Georgea. Mali princ bo ob tej priložnosti nosil kopijo obleke princese Viktorije, ki jo je ta na svojem krstu nosila daljnega leta 1841.

Čeprav so oči svetovne javnosti ves čas uprte v modno izbiro vojvodinje Kate, pa bo danes najbolj zasijala oblekica princa Georgea, ki jo bo nosil ob krstu. Ta oblekica ima za seboj zanimivo zgodbo, še zanimivejša pa je zgodovina njene predhodnice.

V njej krščenih 60 kraljevih dojenčkov

Britanska kraljeva družina svoje potomce že od leta 1841 krsti v isti obleki. Prva jo je nosila hčerka kraljice Viktorije, izdelala pa jo je Škotinja z imenom Janet Sutherland. Vse odtlej jo je pri krstu nosilo že 60 kraljevih dojenčkov, med njimi princ William, princ Charles in kraljica Elizabeta II. Po vseh teh letih pa je krstno obleko načel čas in postala je preobčutljiva za nošenje, zato so pred petimi leti izdelali natančno kopijo. Zadnja je krstno obleko iz 19. stoletja leta 2004 nosila Louise Windsor, hčerka princa Edwarda, odtlej pa je obleka na ogled v londonskem muzeju.

Kopija prvič nošena pred petimi leti

Natančno kopijo je po ukazu kraljice naredila njena osebna modna oblikovalka Angela Kelly, ki že skrbi tudi za preostale obleke malega princa Georgea. Kopijo zgodovinske obleke je aprila 2008 prvi nosil James Alexander, prav tako sin princa Edwarda, po njem pa sta jo nosili še hčerki Petra Phillipsa, sina princese Anne.

Princ George bo krščen danes ob 16. uri po našem času. Tik pred dogodkom je palača sporočila še uradna imena vseh sedmih botrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.