Magazin > Lepota & telo
50 ogledov

Žitarice za energijo

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
"Makrobiotsko prehrano bi lahko označili kot prehrano svojih prababic in pradedkov," pravi Duško Petrovič iz trgovine Kalček.

Bistvo makrobiotske prehrane je organsko in biološko predelana hrana, ki vključuje veliko žitaric in v telo vnaša energijo.

Makrobiotično prehrano absolutno podpiram, ker je takšno prehranjevanje zdravo. Sama se sicer ne prehranjujem po načelih makrobiotike, ampak sem veganka.
Jadranka Juras, pevka
Jin in jang
"Makrobiotska prehrana temelji na jinu (ženskem počelu) in jangu (moškem počelu),"
pove Petrovič in pristavi, da se tako v makrobiotiki opisuje povezava med letnim časom, stanjem našega telesa in spolom. "Pozimi so primernejša živila z lastnostmi janga, saj ta telo zgoščajo, grejejo in krčijo (korenje, repa). Taka živila so še meso, sir, jajca in sol, lastnosti jina pa imajo mleko, sladkor, začimbe in sadje iz drugih krajev. Žita, vse stročnice in semena, sveže sadje in zelenjava ter ribe pa so hrana, pri kateri sta sili v ravnovesju," razloži.

Za preprečevanje bolezni
"Dokazano je, da makrobiotska prehrana deluje kot preventiva pred boleznijo," poudari Petrovič in doda, da je ta prehrana dovolj raznovrstna, da telo ne pogreša nobenega vitamina. Temelji na vegetarijanskih in veganskih načelih, vendar dopušča tudi prehranjevanje z mesom. "Če bi se ljudje zavedali, da z zelenjavo in žiti v telo vnesejo dovolj pozitivnih snovi, bi mit o tem, da je meso zdravo, že zdavnaj odpadel," pa izpostavi Jadranka Juras, ki že več let prisega na veganstvo.

Jedilnik, ki temelji na žitaricah
Sestavljen naj bi bil iz polovice žitaric – nepredelanih kaš –, 30 odstotkov zelenjave (izbrane glede na letni čas) ter petine rastlinskih beljakovin, ki so dober nadomestek živalskih beljakovin, in sadja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.