Magazin > Lepota & telo
107 ogledov

Živalske maščobe so lahko nevarne

meso Shutterstock
Rak prostate je po podatkih registra raka Republike Slovenije iz leta 2008 najpogostejši rak pri moških.

Kadar ima raka prostate eden od sorodnikov določenega moškega v prvem kolenu, je tveganje za pojav raka pri tem moškem približno dvakrat večje kot pri drugi populaciji. Kadar sta prizadeta dva ali več sorodnikov, je tveganje več kot petkrat večje,” razlaga Primož Petrič z onkološkega inštituta (OI).

Rak prostate je po podatkih registra raka Republike Slovenije iz leta 2008 najpogostejši rak pri moških. Njegova pojavnost še vedno strmo narašča, na leto pa pri nas zboli več kot tisoč ljudi. “Treba je poudariti, da je omenjeno naraščanje pojavnosti vsaj deloma posledica vedno bolj razširjenega merjenja vrednosti prostatičnega specifičnega antigena (PSA). S PSA-testom lahko namreč postavimo sum na raka, še preden se začnejo kazati simptomi, in z njegovo uporabo odkrijemo vedno več tumorjev v začetnem stadiju,” pravi Petrič.

Bolezen starejših moških

Poleg dednosti sta pomembna dejavnika tveganja starost in rasa. Pogostejši je pri temnopoltih ljudeh kot pri belcih. V Evropi pa se najpogosteje pojavlja pri skandinavskih moških. “Rak prostate je pred 50. letom izjemno redka bolezen; pojavljati se začne po 50. letu, skoraj tri četrtine bolnikov zbolijo v starosti od 50 do 74 let,” dodaja Petrič.

Nevarne živalske maščobe

Razvoj raka prostate lahko pospeši ali povzroči tudi visoka stopnja glavnega moškega spolnega hormona testosterona. Dokazov, da bi na razvoj raka vplivala prehrana, še ni, opažanja pa kažejo, da hrana, ki vsebuje veliko maščob, predvsem živalskih, lahko povzroča nevarnost za razvoj raka prostate.

Znaki in preventiva

Pogosto uriniranje, slaboten in prekinjen tok urina, bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem ter krvav seč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.