Magazin > Lepota & telo
170 ogledov

Živila, ki preprečujejo prehlad in gripo

rdeče vino, čokolada Profimedias
S temi živili se lahko zaščitimo pred nezaželenimi prehladi in gripo.

Letošnjo zimo nam ne nagajajo samo temperature pod ničlo in najbolj mrzel januar v zadnjih 30. letih, temčev tudi prehladi in gripe, ki se jih, kot se zdi, nikakor ne znebimo. Če še niste zboleli ali pa ste spet zdravi, preberite, s katerimi živili se lahko dlje časa obranite pred nezaželenimi prehladi in gripo.

Goveja ali piščančja juha

Z juho boste dobili tekočine, ki jih telo potrebuje, da bi se čim bolj uspešno ubranilo pred virusi, ki mu grozijo. Poleg tega juha zmanjšuje vnetja, ki vodijo do prehladov in gripe. Za enkrat še ni jasno, katera sestavina juhe je tista, ki je najbolj koristna za naše zdravje, a kombinacija vseh je zagotovo ključ do uspeha.

Česen, čebula in por

Vsi trije vsebujejo več kot deset antiseptikov in prav zato se vseh treh drži vzdevek 'naravni antibiotik'. Naše telo branijo pred napadi virusov in bakterij, poleg tega pa je česen zelo učinkovit pri odmašitvi nosu med prehladom.

črni poper | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Ingver

To živilo, ki je nekaterim izjemno všeč, drugim pa sploh ne, je zelo učinkovito pri bolečem grlu in preprečevanju napada rhinovirusov (povzročajo nahod in druge okužbe zgornjih dihal). Je tudi naravno pomirjevalo in blaži vročino.

Med

To živilo je med najbolj zdravilnimi – pomirja opekline, zdravi ureznine in poškodbe, je naravni antibiotik in lajša težave z dihali. Je zelo koristen ob bolečem grlu, pomaga pa tudi pri boju proti okužbam z virusi in bakterijami.

Brazilski oreščki

Brazilski oreščki so polni selena, mikroelementa, ki velja za močno orožje proti različnim okužbam in celo proti raku. Pomaga tudi pri okrepitvi imunskega sistema.

Rdeče vino

Resveratol in polifenoli, ki jih vsebuje rdeče vino so naravni antibiotiki, ki pomagajo, da se naše telo obrani pred nezaželenimi virusi. Ti dve sestavini preprečujeta, da bi se virusi, ki so že v našem telesu, razmožili. Zavirajo nastanek gripe in prehlada.

gobe | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Gobe

Gobe povečajo nastanek citokinov, celic, ki pomagajo pri boju proti okužbam. Vsebujejo tudi veliko poliosaharidov, ki podpirajo imunski sistem.

Črni poper

Ironično, začimba, zaradi katere se nam največkrat zaleti ali kiha, je odlična za obrambo pred virusom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.