Magazin > Lepota & telo
51 ogledov

Živila, ki vas bodo postarala

lepota, obraz Žurnal24 main
Slaba prehrana pospešuje staranje kože.

Dermatologinja Ariel Ostad opozarja, da ima prehrana velik vpliv na kožo. "Na kožo vpliva vse, kar pojemo, in to na pozitiven kot tudi na negativen način,“ je povedala strokovnjakinja. Čez noč se ne boste postarali, če se boste nekajkrat pregrešili, a slaba prehrana bo na daljši rok pospešila staranje kože.

Preberite, katerim živilom se raje izogibajte oziroma jih uživajte v zmernih količinah …

Sladkarije
Prevelika količina sladkorja bo sprožila proces glikacije. Če boste zaužili več sladkorja, kot ga lahko predelajo vaše celice, se bodo odvečne sladkorne molekule povezale z beljakovinskimi in ustvarile končne produkte, ki jih imenujemo AGES (advanced glycation end products). Ti lahko poškodujejo kolagen v koži, se pravi beljakovino, ki je odgovorna za mladosten videz kože.

Alkohol
Zdrava jetra, zdrava koža. "Če vaša jetra dobro delujejo, se bodo strupi, ki bi lahko vplivali na vašo kožo, izločili na naraven način. V primeru, da se strupi kopičijo v jetrih oziroma se ne razgradijo, kot bi bilo treba, to lahko vpliva na vašo kožo. Nastanejo lahko akne in gube.“ Pitje alkohola lahko poleg tega povzroči rozaceo (kronično vnetje kože), dehidracijo in težave s spanjem. Vse to, kot je že znano, vpliva na stanje vaše kože. "Pomanjkanje spanje lahko povzroči gube, neenakomerno pigmentacijo in zmanjša elastičnost kože,“ še dodaja Ostadova.

Belo vino
Za razliko od rdečega vina kislina v belem vinu uničuje zobno sklenino. Zobozdravnica Maureen McAndrew opozarja, da si po pitju belega vina ne smete umiti zob. Z umivanjem počakajte eno uro, saj je treba zobem dati čas, da se po "kopeli v kislini“ remineraliziranjo.

Zoglenelo meso
Zoglenelo meso lahko vsebuje ogljikovodike, ki povzročajo vnetja, ki uničujejo kolagen v koži. Ko boste naslednjič pekli meso na žaru, z njega postrgajte zoglenele dele.

Slana živila
Preveč soli povzroča zastajanje vode, zaradi česa ste lahko videti zatečeni, pravi dermatologinja Ranella Hirsch. Hitra pomoč: kupite si vlažilno kremo, ki vsebuje kofein.

Predelano meso
Salame, slanina, klobase … Predelano meso vsebuje sulfite in druge konzervanse, ki lahko povzročajo vnetja in pospešijo proces staranja. Poleg tega vsebujejo veliko soli, kar povzroča zastajanje vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.