Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Žlica, s katero je jogurt okusnejši

Jogurt. Shutterstock
To, s kakšnim priborom jeste in kakšne barve krožnike in skodelice uporabljate, lahko vpliva na okus hrane, ki jo jeste. Tudi na okus jogurta.

Da ima ta najpolnejši okus in lepo, kremasto teksturo, če ga jeste s srebrno žličko, pravijo raziskovalci z oxfordske univerze, ki sodelujejo z znano britansko restavracijo The Fat Duck. Oblikovati želijo namreč pribor in jedilni servis, s katerega bo hrana imela vrhunski okus.

Učinek je seveda psihološki, a vseeno, raziskovalci in preizkuševalci pravijo, da je jogurt slajši, če ga jeste z belo plastično žličko, in bolj kisel, če ga jeste s črno žličko. Jogrut z okusom jagode in maline na primer pa je najmanj okusen, če ga jeste z modro žličko.

Neka druga raziskava pa je pokazala, da je na primer jagodni pire slajši, če ga postrežete na belem krožniku, limonina aroma izrazitejša v rumenih kozarcih, pijače, obarvane z modrimi odtenki, delujejo hladnejše, vroča čokolada pa naj bi bila najokusnejša, če jo pijete iz oranžne skodelice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.