Čeprav pazite na vnos maščob, uživate veliko sadja in zelenjave in telovadite, na vnos sladkorja morda radi pozabite? Še posebno na tistega skritega? Čas je, da se spomnite tudi nanj.
Najpreprostejši način, kako uživati hrano in pijačo z manj sladkorja, je, da ga preprosto ne dodajate. Dodatno sladkanje kakava, kave, čaja ali limonade ni potrebno, prav tako lahko jabolčni zavitek spečete z enkrat manj sladkorja, kot je predpisano v receptu.
Ne nasedajte "zdravim" sladkorjem
Čeprav je rjavi sladkor boljša različica sladkorja, to še ne pomeni, da ga lahko zato uživate toliko več.
|
Osvežitev, polna sladkorja © iStockPhoto
|
Prav ta živila so po navadi prava zakladnica skritih sladkorjev, zato ne nasedajte napisom na embalaži in ne mislite, da izdelki z manj maščobami ne vsebujejo kalorij. Naslednjič ko boste kupovali takšne izdelke, hitro preletite njihove prehrambene vrednosti, morda vas bodo prepričale, da izberete izdelek brez privlačnega napisa.
Kupujte barvasto
Sadje, seveda. Sprehodite se po tržnici ali oddelku veleblagovnice s svežim sadjem in zelenjavo. Bolj pisana ko bo vaša košarica, bolj se boste lahko sladkali brez slabe vesti.
Pazite se umetnih sladil
Ste vedeli, da umetna sladila lahko še povečajo željo po hrani in predvsem po sladkem? Raziskave pa so pokazale tudi, da umetna sladila iz telesa izčrpajo zaloge kroma, ki je ključen pri uravnavanju krvnega sladkorja.
Preberite še:
|
Največ sladkorja zaužijemo s pitjem sadnih in gaziranih pijač, zato njihovo uživanje omejite na najmanjšo možno mero. Naravni sok, voda, v katero dodate nekaj limoninega soka, ali ledeni čaj z žličko medu so odlična zamenjava in osvežitev v poletnih dneh.