Magazin > Lepota & telo
2668 ogledov

Znaki, da uživate preveč soli

Sol
Sol je za telo pomembna, pazite le, da je ne zaužijete preveč.

Hrana brez soli je brez okusa, a na žalost nam lahko ta začimba, če jo uživamo v prevelikih količinah, škodi. Odrasle osebe bi morale na dan zaužiti 2,3 mg soli, osebe, ki imajo težave s previsokim pritiskom, pa le 1,5 mg. Preveč soli v telesu lahko poveča verjetnost za nastanek bolezni srca in ožilja.

To so znaki, da morate zmanjšati vnos soli:

Veliko urinirate
Pogosto uriniranje je klasičen znak, da uživate preveč soli, povsem mogoče pa je tudi, da imate druge zdravstvene težave. Gre namreč tudi za simptom, ki se pojavi pri sladkorni bolezni in vnetem mehurju. Pojdite k zdravniku, da bi ugotovili, kaj je razlog za to težavo.

Žeja
Ste ves čas žejni? Morda malce preveč solite svoje jedi. Sol namreč vpliva na ravnotežje tekočin v telesu. Pijte veliko vode.

Zatekanje na nenavadnih mestih
Mnogi, ki uživajo preveč soli, pravijo, da so že zjutraj napihnjeni. Tarnajo tudi, da jim zatekajo prsti in gležnji. 

Hrana je brez okusa
Če morate skoraj vsako jed še dodatno posoliti, se bo treba malo zamisliti. Čez čas se naše brbončice namreč navadijo na določene okuse, zato pogosteje občutite potrebo po dodatnem soljenju. 

Pogosti, a rahli glavoboli
Če imamo v telesu veliko soli, smo ponavadi dehidrirani, kar lahko povzroči rahle glavobole. 

Želja po slanih jedeh
Ko se brbončice navadijo na slane okuse, bo vaše telo še bolj hrepenelo po slanih jedeh ali prigrizkih, ko so čips, arašidi ...

Rane na želodcu
Preveliko uživanje soli lahko povzroči rane in celo raka na želodcu, saj lahko pride do poškodb sluznice. 

Visok pritisk in ledvični kamni
Že dalj časa je znano tudi, da začinjene jedi zvišujejo krvni tlak. Prekomerno uživanje soli pa lahko privede tudi do ledvičnih kamnov, ki nastanejo, ko je urin nasičen z nekaterimi solmi (kalcij, sečna kislina, fosfor, oksalna kislina). 
 

Komentarjev 1
  • mph 14:58 21.december 2019.

    Bo treba malo posodobit svoje znanje, sol nima veze s pritiskom, ljudje, ki uživajo premalo soli prej umirajo, ... itn. Priporočila so bila sprejeta davno nazaj kar tako, brez vsake študije. Ljudje bi morali zaužiti vsaj duplo soli kot se ...prikaži več priporoča. Pa sem en tistih, ki je še par let nazaj trdil kar članek, dokler nisem sledil raznim strokovnim revijam, novim študijam. Zagotovo pa je slan čips škodljiv, ampak zaradi drugih razlogov, ne same soli.