Magazin > Lepota & telo
212 ogledov

Znaki, ki kažejo na avtizem

avtizem Shutterstock
Otroci, ki imajo motnje avtističnega spektra potrebujejo posebno skrb. Kateri so znaki, ki kažejo na avtizem in koliko otrok se z avtizmom rodi pri nas?

Diagnoza temelji na prisotnosti neobičajnih ter odsotnosti običajnih razvojnih in vedenjskih značilnosti. Če naštejemo le nekatere:

  • rigidnost, vztrajanje v istosti
  • obsesivna, omejena ali nenavadna zanimanja
  • težave pri usmerjanju pozornosti
  • vizualni spomin in rutina
  • neobičajna ali prezgodnja nadarjenost, npr. za številke
  • ponavljajoče se vedenje
  • dobesedno razumevanje in temu primerna komunikacija
  • pomanjkanje zanimanja za ljudi

V Sloveniji se na leto z avtizmom rodi 200 otrok, da trenutno pri nas živi približno 20 tisoč ljudi z motnjami avtističnega spektra.

" Zgodnje intenzivne obravnave so za otroke z avtističnimi motnjami nujne in država bi morala poskrbeti in jih tem otrokom zagotoviti. Potrebe po pomoči so večje od zmožnosti strokovnega tima, " pravi Inge Zorec , predsednica Društva za pomoč otrokom z avtističnimi motnjami Školjke in mati otroka s to motnjo. November je mesec otroka in prav zato so se v društvu odločili izpostaviti problematiko pomanjkanja primerne oskrbe za otroke s to motnjo.

Staršem strokovna pomoč

Avtizem je vseživljenjska razvojna motnja, ki se kaže v številnih oblikah, pogosto tudi v izbruhih jeze ter samopoškodovalnem in agresivnem vedenju. Otroci z avtističnimi motnjami zato po besedah Zorčeve zaradi svojih težav čim bolj zgodaj potrebujejo intenzivne logopedske, psihološke, delovno-terapevtske, specialno-pedagoške in druge obravnave, ki omogočajo premagovanje primanjkljajev in težav na področjih komunikacije, socialne interakcije, vedenja in senzornih težav.

Skrb za otroka s to motnjo pa po navadi ne obremeni le družinskega urnika, temveč pomeni tudi velik finančni zalogaj: " Poleg številnih terapij in strokovnih obravnav potrebujejo otroci pogosto različne diete in prehrambne dodatke. Stroški, ki pri tem nastanejo, predstavljajo za družine pogosto nepremagljivo oviro. "

Naučite otroka samostojnosti

Kljub pomanjkanju ustreznih specialnopedagoških obravnav na pristojnih institucijah je bilo pri nas, tudi zaradi delovanja društev, kakršno je Školjke, narejenega že veliko, izjemnega pomena za otroke z motnjo avtističnega spektra pa je tudi to, kako jih sprejemajo starši in bližnji. " Starši naj otroka vsak dan učijo samostojnosti ter naj sodelujejo z njim pri igri in komunikaciji, " pravi Zorčeva. " Predvsem pa morajo otroka sprejeti, upoštevati drugačnost, mu ponuditi podporo in predvsem dajati veliko ljubezni, " govorijo izkušnje Zorčeve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.