Magazin > Lepota & telo
265 ogledov

Znebite se kurjih očes

Za 10 tisoč korakov telo pokuri 500 kalorij. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Kurje oko. Preventivno nosite udobno in mehko obutev, v toplih dneh pa hodite veliko bosi in po vodi.

"Najpogostejši vzrok za nastanek kurjega očesa so pritiski zaradi neprimerne in pretesne obutve ter nepravilne obremenitve stopal zaradi čezmerne telesne teže ali prisilne drže; pogosto so prizadeti sladkorni bolniki in bolniki z motnjami prekrvavitve," pravi kozmetičarka Maja Tiran iz salona Alexhairbodyline.

Hodite bosi
Pred zdravljenjem morate odstraniti vzroke, sicer se kurja očesa ponavljajo. "Veliko hodite bosi, poleti nosite sandale, hodite po vodi in rosi, kar marsikdaj zadošča, da kurja očesa polagoma sama izginejo, sicer pa poiščite pomoč strokovnjaka," svetuje kozmetičarka. V pomoč so tudi tekočine ali obliži proti kurjim očesom s salicilno kislino, ki mehčajo trde plasti kurjega očesa, tako da ga lahko čez nekaj časa odstranite. Pomaga tudi, če prizadeto mesto en teden po trikrat na dan masirate z raztopino jabolčnega kisa. "Za mehčanje so priporočljive tudi dnevne tople kopeli za noge," izpostavi.

Če se kurje oko pojavlja vedno na istem mestu, uporabljajte obliže, ki varujejo pred pritiskom.
Maja Tiran
Kdaj k zdravniku?
"Odstranitev večjega kurjega očesa lahko opravimo v kozmetičnih salonih. Če pa težave ne prenehajo in nastane vedno več domnevnih kurjih očes, pa je dobro obiskati zdravnika," razlaga Tiranova in dodaja, da je obisk zdravnika nujen, če na stopalu nastajajo odprte rane, ki se ne celijo. Kozmetičarka za zaščito svetuje predvsem preventivno nego stopal: "Nogam privoščite kopel, negujte jih s kremami in redno odstranjujte trdo kožo."

Nega
"V toplejših dnevih nosite zračno in udobno obutev, poleti čimveč odprtih sandalov. Nogavice naj bodo iz naravnih materialov. Pazite, da po vsakem kopanju in tuširanju stopala dobro osušite, sploh prostor med prsti. Ko končate s telesno dejavnostjo, nogavice in obutev menjajte," svetuje Tiranova in dodaja, da bodite še posebno pazljivi pri skupnih tuših in na bazenih: "Tam vsekakor ne hodite bosi, ampak imejte primerno obutev, ki jo doma sperite."

Vonj
Na stopalu se nahaja veliko žlez znojnic, zato boste znojenje težko preprečili. Lahko pa preprečite neprijeten vonj. "Uporabite lahko različne pripravke proti znojenju – tekočine, posipe, tekoče pudre in gele, ki istočasno hladijo kožo. Pomembno je, da jih uporabljate le predpisan čas, saj naravnega procesa znojenja ne smete popolnoma preprečiti," pravi Maja Tiran. Pri tem seveda ne pozabite na osnovno higieno.

Na bazen obuti
"V kopališčih ne hodite bosi, saj se lahko okužite z virusom, ki povzroča bradavice," pravi Maja Tiran. Če se bradavice že pojavijo, jih zdravite z mazili ali
raztopinami, ki vsebujejo jedke snovi, zamrznete jih lahko s tekočim dušikom, včasih pa je potrebna kirurška odstranitev. V 20 odstotkih izginejo spontano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.