Magazin > Lepota & telo
79 ogledov

Žvečilni namesto kave

žvečilni gumi Shutterstock
Kofein. Skriva se v vse več izdelkih, po katerih posegajo tudi najmlajši.

Najnovejša domislica prehrambne industrije je žvečilni gumi, ki vsebuje kofein. En draže ali listič ga ima toliko kot pol skodelice kave. Izdelek, ki je še eden v vrsti prigrizkov, obogatenih s tem poživilom (v ZDA lahko na primer na policah že najdemo tudi pokovko s kofeinom), naj bi bil sicer namenjen odraslim, a ker nadzora nad njegovo prodajo, kot kaže, ne bo, bodo po njem najbrž posegali tudi otroci. Ti pa so učinkom strupenih substanc, med katere v velikih odmerkih spada kofein, podvrženi veliko bolj kot odrasli.

Otroci so bolj občutljivi

Odmerki med sto in 250 miligrami na dan, kar ustreza od eni do trem skodelicam kave espresso, so po mnenju inštituta za varovanje zdravja (IVZ) varni za zdrave odrasle. Večji odmerki lahko že povzročijo težave, kot so mišični krči in motnje srčnega ritma. "Tvegana skupina so otroci in mladostniki, ki so še posebno občutljivi na kofein, saj je razpolovni čas pri njih daljši, zato so možni škodljivi učinki na jetrih," opozarjajo na IVZ. Pri najmlajših se negativne posledice pokažejo pri približno petih miligramih kofeina na kilogram telesne teže. A ker kofein ni prisoten samo v kavi in novih žvečilnih gumijih, temveč tudi v čajih, gaziranih pijačah, nekaterih sladicah, med mladimi priljubljenih energijskih napitkih in celo v zdravilih, so mejne dnevne vrednosti hitro presežene.

Vsebnosti kofeina

  • Žvečilni s kofeinom 40 mg
  • Espresso 30–75 mg
  • Črni čaj 14–61 mg (skodelica)
  • Kola 30–35 mg (pločevinka)
  • Turška kava 100–150 mg (skodelica)
  • Energijska pijača 80–100 mg (pločevinka)
Komentarjev 1
  • erikkk 12:04 04.maj 2013.

    žvečilne odsvetujem, poznam nekaj primerov da se ostane do 45 leta brez zob ali pa postane4jo zobi tako majavi da morajo ven