Magazin
22 ogledov

Letošnji kresnik Vojnoviću

Devetnajsti kresnik je odšel v roke Gorana Vojnovića.
1/9
Žurnal24 main
Devetnajstega kresnika za najboljši roman leta je strokovna žirija podelila pisatelju Goranu Vojnoviću za roman Čefurji raus!.

V deževnem junijskem večeru je na Cankarjevem vrhu potekala podelitev 19. kresnika, nagrade za najboljši roman leta, ki jo podeljuje časnik Delo. Kljub deževnemu vremenu je prireditev v režiji Igorja Likarja in posebni scenografiji slavnostno pospremila 19. kresnika. Letošnji nagrajenec je Goran Vojnović, ki se podelitve ni udeležil. Prepričani smo, da je v nizu nagrad in hval, ki jih je njegov roman Čefurji raus! že prejel, kresnik prav posebna pohvala za dobro literarno stvaritev. Nagrado je prevzel igralec Aleksandar Rajaković - Sale, ki igra osredji lik Marka Đorđića v odrski različici romana Čefurji raus!.

Žirija je bila soglasna
"Žirija je svojo odločitev argumentirala z besedami, da preveč nagrad romanu Čefurji raus! ne bo škodilo. Večja škoda bi bila, če roman, ki si to zasluži, ne bi bil nagrajen,'' je dejala predsednica žirije Vanesa Matajc. Dodala je, da je roman strahovito smešen in pretresljivo resen. Med 111 romani so med finaliste uvrstili še roman Spremeni me Andreja Blatnika, Drevo brez imena Draga Jančarja in Na terasi babilonskega stolpa Sebastijana Preglja ter Iqball hotel Borisa Kolarja. O zmagovalcu so se žiranti odločali med kulturnim programom, ko so bili v klavzuri.

Za glasbeno spremljavo je poskrbela skupina Katalena. © Dejan Mijović

 

Nagrajeno delo je pomemben glas

S finalisti sta se tudi letos pogovarjala voditelja Tina Košir in Dražen Dragojević . Dragojević je pojasnil, da je vsak roman nekaj posebnega. "Ker sem tudi sam čefur, je to seveda pomemben glas. Ne samo v literaturi, ampak tudi v vsem slovenskem kulturnem prostoru, ki ima zdaj končno nekega junaka in je opozoril na probleme, ki jih prej ni bilo mogoče opaziti." Na vprašanje, ali je tekmovanje v literaturi sploh možno, je voditelj oddaje Knjiga mene briga odgovoril: "Seveda je tekmovanje v literaturi možno, vendar po literarnih kriterijih."

Glede statusa same nagrade kresnik pa je povedal, da gre za eno od vodilnih nagrad v slovenskem prostoru, če ne celo vodilno nagrado, ki je tudi primerno finančno podkrepljena. "Mogoče je zato tudi vodilna," je dodal. "Ker je podprta s strani medijske hiše, ki je očitno prepoznala vrednost tako literature kot literarnih dogodkov, je zato toliko bolj odmevna in vpliva na javno mnenje in na bralno kulturo."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.