Magazin
34 ogledov

Ljubezen in avtoriteta

Z vašo spodbudo naj otrok razvija svoje interese. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Biti starš je eden največjih izzivov v življenju. Zato svojemu otroku ponudite najboljše in mu omogočite kreativno odraščanje.

Cilj vsakega starša so zdravi, pametni, vljudni in uspešni otroci. Da bi to dosegli je za starše potrebno, da otrokom izkazujejo ljubezen in avtoriteto. Tako avtorja knjige Skrivnost srečnih otrok Steve in Sharon Biddulph pišeta o avtoritativni ljubezni. Izhajata iz tega, da otroci v času odraščanja potrebujejo oboje, tako ljubezen kot avtoriteto in da razen ljubezni za otroke ni nič bolj pomembno kot disciplina.

Kaznovanje izključeno
Avtoritativna ljubezen je sestavljena iz dveh pravil. Prvo je ustavi se in razmisli, drugo pa sooči se s problemom in ga reši. Ta metoda izključuje fizično kaznovanje, tako otroci nimajo strahu pred starši, ti pa nobenih občutkov krivde in sramu. Tako se bo otrok naučil razmisliti o problemu in sam ugotovil, kje je storil napako.

Da namesto ne
Starši morajo v otrokovem življenju igrati mnoge vloge. So njihovi učitelji, prijatelji v igri in svetovalci. Vaš interes, ki ga pokažete otroku, je zanj spodbuda od samega začetka. Če ga v nečem vzpodbujate, mu to pokažite tako, da mu pri tem pomagate. Ne pomagajte le z ukazi in prepovedjo. Otroci morajo veliko stvari večkrat ponoviti, za kar potrebujejo vašo spodbudo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.