Magazin
33 ogledov

Ljubezen in denar

Skupne ali ločene – finance zahtevajo temeljit pogovor. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Denar je najpogostejši predmet spotike v partnerstvu, kažejo raziskave. Če ste s partnerjem navajeni deliti vse, pa imata lahko pri finančnih zadevah večje težave.

Medtem ko je za nekatere narode povsem samoumevno, da pari plačujejo vsak zase in si vsak strošek, če je le mogoče, razdelijo pol-pol, je v Sloveniji to vse prej kot običajno. Nekaterim to ustreza, drugi pa se spogledujejo z drugačnimi finančnimi strategijami. Čeprav vam pogovor o denarju morda ne diši, se sprijaznite z dejstvom, da se mu v odnosu s partnerjem ne morete izogniti. Iskreno povejte, koliko lahko prispevate v skupni proračun, razmislite o odnosu do denarja in višini dohodkov.

Odkrito o dolgovih
Če je kateri izmed partnerjev zadolžen, mora biti o dolgovih odkrit, da se lahko skupaj odločita za primeren način odplačevanja dolga. Pred partnerjem nikar ne skrivajte računov, saj to vodi le k prepirom. Ključ do uspeha je sklepanje kompromisov. Če se držita sklenjenih dogovorov o skupnem proračunu, prepustita drug drugemu proste roke o porabi razpoložljivih dohodkov.

Ločene in skupne finance
Lahko se odločita tudi za sistem štirih računov, v katerem imata partnerja vsak svoj račun in določeno vsoto denarja, ki jo lahko porabita v skladu z lastnimi željami. Na ta način se izogneta občutku, da sta v odnosu izgubila del sebe. Tretji račun je namenjen skupnemu varčevanju, četrti pa skupnim rednim stroškom, kot so hrana, elektrika, skupna posojila ipd.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.