Magazin
19 ogledov

Ljubljana ljubi knjige

Ljubljano bo obiskala Nobelova nagrajenka, nemška pisateljica Herta Müller (v sr Žurnal24 main
Fabula. Velikopotezni literarni festival, ki bo v Ljubljano pripeljal nobelovko Herto Müller.

Eden izmed prestižnejših dogodkov literarnega festivala Fabula, ki bo osrednji dogodek praznovanja Ljubljane kot svetovne prestolnice knjige in v katerega je bilo vloženih okoli 800 tisoč evrov, bo obisk aktualne Nobelove lavreatke, nemške pisateljice Herte Müller.

Nič manj zveneči pa niso niti drugi gostje in dogodki, ki se bodo v sklopu festivala Študentske založbe odvijali od 3. do 28. maja na številnih lokacijah po Ljubljani in okolici.

Še o Fabuli

Film. V Kinodvoru se bo 18. maja odvijala KinoFabula, na kateri bodo predvajali filme, nastale po literarnih predlogah gostov festivala.

Splet. Na spletnem naslovu Festival-fabula.si boste lahko prisluhnili branju naših pesnikov.

Od Oprah do Hollywooda
“Svojo udeležbo na festivalu je potrdil ameriški pisatelj Jonathan Franzen, ki je zaslovel z delom Popravki, ko ga je televizijska voditeljica Oprah Winfrey uvrstila v svoj knjižni klub, njegova dela pa se prodajajo v večmilijonskih nakladah,” pravi vodja festivala Sanja Grobovšek in dodaja, da niso nič manjše zvezde festivala niti češka literarna ikona Michal Viewegh, nemški pisatelj Daniel Kehlmann, kontroverzni Izraelec David Grossman in Richard Flanagan, ki je kot scenarist sodeloval tudi pri hollywoodski filmski uspešnici Avstralija.

LJ kot ljubezen
Osrednja nit festivala bo mesto, zato sta Sebastijan Pregelj in Gašper Troha zasnovala literarni vodnik treh poti po Ljubljani, po katerih bodo organizirana vodenja. Na ljubljanske ulice bodo povabili 400 dijakov, ki bodo prepisovali Prešernov Krst pri Savici, 16 pevskih zborov pa bo na enem od trgov prestolnice prepevalo pesmi naših pesnikov.

Vodja festivala Sanja Grobovšek pravi, da bo imela
Fabula letos tudi družbenoodgovorno noto. (Foto: Anže
Petkovšek)

Poleg tega smo prosili več kot 40 slovenskih pesnikov, naj napišejo svojo pesem o Ljubljani, ki bodo objavljene v knjigi LJ kot ljubezen, štirje mladinski pisatelji pa se bodo v knjigi Štiri zmajske razpisali o tem, kaj se dogaja z zmajčki, ki jih najdemo na zmajskem mostu,” še pravi vodja festivala. V času festivala bo izšlo deset novih knjig, vse v nakladi po osem tisoč izvodov, kar je ogromen knjižni projekt.

Fabula v številkah
Fabulo sta s 600 tisoč evri podprli Mestna občina Ljubljana in Javna agencija za knjigo RS.

“Proračun festivala presega ta znesek za od 30 do 40 odstotkov, zato smo znotraj festivala vzpostavili sodelovanje s številnimi partnerji, pri tem pa ne smem izpustiti ljubljanskega ŠOU, ki nas podpira od naših začetkov,” za konec pove Grobovškova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.