Magazin
26 ogledov

Ljubljenčka ohladite z vodo

Sprehode in druge dejavnosti omejite na jutranje in večerne ure. (Foto: iStockph Žurnal24 main
V hudi vročini živalim omogočite dostop do hladnih površin in sence.

"Kadar je žival izpostavljena zelo visokim temperaturam ali ima zaradi bolezenske okvare dihal močno zmanjšano učinkovitost izgubljanja toplote s sopenjem, se lahko njeno zdravstveno stanje resno poslabša," opozarjajo na Vursu.

Dvignite ji glavo
Znaka nenadnega pregretja organizma sta toplotni udar in pregretje zaradi telesne dejavnosti. "Znaki toplotnega udara so pospešen in šibak srčni utrip, oteženo dihanje, modrikaste vidne sluznice, povišana telesna temperatura (od 41 do 43 C), drhtenje, krči, opletajoča hoja, nezavest ali celo pogin," naštevajo na Vursu. Svetujejo, da žival pri vročinskem udaru nemudoma premaknete v zračen prostor ali senco in jo ohlajate z vodo (prha, gumijasta cev, reka, jezero, morje ...). "Glavo naj ima dvignjeno. Ko žival ohladite, poiščite najbližjo veterinarsko pomoč," poudarjajo. V vročih dneh poskrbite, da ima žival na voljo senco in vedno svežo pitno vodo, ter je nikakor ne puščajte v avtu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.