Magazin
98 ogledov

Mačja potepanja vse bolj nevarna

muc, mačka Žurnal24 main
Se vaše mačke prosto gibljejo po okolici? Ker je okolje do kosmatink vse manj prijazno, mačke nadzorujte.

Mačke so zunaj izpostavljene različnim nevarnostim, med katerimi največjo predstavljajo avtomobili oziroma vozniki, ki vsako leto povozijo ogromno mačk. Nevarnost lahko predstavlja tudi bližina gozda, še posebej, če vaša ljubljenka rada preganja divje živali, ki jo lahko poškodujejo.

Zastrupitev, kamenjanje ali še kaj hujšega

Če se vaša mačka rada podi po travniku in tam lovi miši, je lahko izpostavljena tudi podtaknjenim zastrupitvam. Prav tako večina sosedov ne mara, da tuja mačka hodi po njihovem zemljišču, razkopava gredice, po avtomobilih pušča prašne sledi ali pod njem celo počiva. Mačke zato podijo stran, nemalokrat tudi s kamenjanjem, brcanjem ali celo streljanjem.

Skupaj na sprehod

Obstaja veliko alternativ, ki mački še vedno nudijo dovolj gibanja, a hkrati zagotavljajo varnost. Mačka naj v nevarnem okolju domuje in se giblje predvsem v hiši. Če pa ji želite nameniti tudi nekaj svežega zraka, je prava rešitev sprehod na povodcu. Trditve, da povodec ni za mačke, so neupravičene, le nekaj več časa boste potrebovali, da boste mačko naj navadili. Na takšen sprehod pa se boste morali navaditi tudi vi. Ta se seveda razlikuje od sprehoda s psom, saj mačka sama pokaže, kje se želi sprehajati.

Zunanji mačjak

Drugo alternativo, zunanji mačjak, lahko zgradite, če imate hišo z vrtom. Podoben je pesjaku, le da je ograjen tudi strop. Če ste vešči ročnih spretnosti, ga lahko naredite sami, pazite le, da bo dovolj velik, da se bo mačka v njem lahko sprehajala, skakala in igrala. Vanj namestite tudi plezalnik, ležišče, stranišče in nekaj igrač, nikar ne pozabite na svežo vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.