Magazin
394 ogledov

Mačji hoteli tudi v Mariboru

Mačji hoteli v Mariboru.
1/4
Žurnal24 main
Pod okriljem Društva za zaščito živali Maribor so se tudi štajerski prostovoljci in ljubitelji živali odločili prostoživečim mačkam na območju Maribora urediti posebne bivake iz recikliranih materialov, v katerih bodo mačke lahko poiskale toplo zavetje in hrano.

Kot pojasnjuje Danica Svetec, so ti bivaki rezultat projekta "Šapo v zrak za nov bivak!", ki se izvaja pod okriljem Društva za zaščito živali Maribor in katerega vodja je. "Sprva je skupina prostovoljcev nameravala zgolj izdelovati ležišča za mačke in pse iz reciklicarnih materialov, nato pa je na pobudo društva ideja prerasla v omenjeno izdelovanje bivakov za prostoživeče mačke," razlaga Svetčeva in dodaja, da je ta projekt le majhen prispevek k reševanju sicer precej razširjene problematike prostoživečih mačk, h kateri Društvo za zaščito živali Maribor pristopa celotno z drugim projektom - "Naše brezdomne mačke divjačke". Po besedah Svetčeve pa v okviru tega projekta skupaj z Zavetiščem za živali Maribor popisujejo in spremljajo kolonije prostoživečih mačk, organizirajo veterinarsko oskrbo zanje, sterilizacijo in kastracijo, hranjenje, ter ozaveščajo ljudi glede omenjene problematike. Projekt postavljanja bivakov pa tako pomeni prispevek k zagotavljanju kakovostnejšega in varnejšega življenja prostoživečih mačk.

Za izdelavo uporabljajo recikliran material

"Z bivaki smo do sedaj opremili dve lokaciji, zaradi varnosti mačk pa teh lokacij ne izdajamo," razlaga Svetčeva. Kot še dodaja, za izdelavo bivakov uporabljajo pretežno odpadni material, ki ga reciklirajo. Večina do sedaj izdelanih bivakov je iz plastičnih sodov in lesenih hišk, se pa prilagajajo temu, kakšen material uspejo zbrati. "V prvi vrsti je pomembno, da so bivaki dobro izolirani, ter da je njihovo notranjost možno hitro in enostavno očistit," še razlagajo v društvu, ter opisujejo opis in način izgradnje posameznega bivaka: "Gre za dva soda, enega v drugem, med njima pa je slama za izolacijo; bivake je potrebno tudi dvigniti od tal za vsaj pol metra."

Prvi bivaki že „obratujejo“

Vodja omenjenega projekta še pojasnjuje, da so na projektu začeli delati jeseni, po njenih besedah pa "ljudje, ki na teh lokacijah hranijo prostoživeče mačke, pravijo, da so jih te dobro sprejele in v njih našle zatočišče." Ti skrbniki bivake tudi vzdržujejo, čistijo in redno menjavajo podlago (seno, odeje).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.