Magazin
55 ogledov

Makedonija bo hit

ohridsko jezero Shutterstock
Poceni počitniški cilji. Kam se vam bo prihodnje leto izplačalo odpotovati.

Budget Travel in Lonely Planet sta izbrala svetovne kraje, kamor se bo prihodnje leto izplačalo oditi na počitnice. Izbrali smo nekatere, v katerih naj bi bilo leta 2012 za vložen denar možno dobiti več kot sicer.

1. Japonska

Ker jo je marca prizadel potres, je imela slabo turistično leto. V primerjavi z Londonom, Parizom in New Yorkom sta ogled znamenitosti in namestitev zdaj bistveno cenejša. V Tokiu je manjše stanovanje na primer mogoče najeti že za 30 evrov, ogled številnih templjev in botaničnih vrtov je brezplačen, muzeji in zabaviščni parki pa precej cenejši od primerljivih v Evropi. Japonsko so med počitniške cilje leta 2012 pri Lonely Planetu uvrstili na drugo mesto.

2.Porto, Portugalska

Porto, do katerega letijo številni nizkocenovni letalski prevozniki, je mesto ozkih ulic, trgov in ljubkih z azurno barvo ometanih stavb. V antičnem hotelu s pogledom na reko lahko bivate že za 25 evrov, vožnja z zgodovinskim tramvajem pa stane en evro. Nekoliko vzhodneje, v vinorodnem okolišu Alto Douro, lahko v 200 let stari hiši prenočite že za 20 evrov. Lonely Planet je Porto uvrstil na peto mesto.

3.Egipt

Egiptovski hotelirji ponujajo nizke cene, saj poskušajo po letošnjih nemirih v državi, za katero turizem pomeni bistven del dohodka, znova privabiti turiste. Sobe v Gizi, in sicer v bližini znamenitih egipčanskih piramid, so se tako pocenile za 45 odstotkov, v priljubljenem Šarm el Šejku pa za 26 odstotkov. Budget Travel je med kraji, ki jih je prihodnje leto vredno obiskati, Egipt uvrstil na drugo mesto.

4.Ohrid, Makedonija

Zaradi nizkih cen, hribovitih vinogradniških območij, jezer in cerkve iz časa Bizanca pri Lonely Planetu napovedujejo, da bo Makedonija ena od turističnih uspešnic leta 2012. Makedonija je tudi ena od glavnih točk popotovanj po Balkanu predvsem za turiste iz Združenih držav Amerike. Poleg živahnega Skopja, kjer ponujajo ene izmed najokusnejših čevapčičev na Balkanu, je nujno obiskati Ohrid in ob njem ležeče jezero. Zasebne sobe, ki jih ni težko najti, stanejo deset evrov na noč ali celo manj, preurejene stare vile pa je mogoče najeti že za 50 evrov. Lonely Planet je Ohrid na svoji lestvici uvrstil na osmo mesto.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.