Magazin
35 ogledov

Malčkove prve likovne umetnije

Otrok že pri enem letu lahko riše s prstnimi vodenimi barvami, ki so nestrupene. Žurnal24 main
Všeč vam je svežina in neobremenjenost, s katero rišejo, barvajo, lepijo ali gnetejo. Kakšen je ''proces'' pri nastajanju prvih umetnij?
Prvo risanje
Čas za prvo risanje je, ko malček že dobro sedi v svojem stolčku in ko zna prijeti barvico. Seveda ne morete pričakovati, da bo risal zbrano in poglobljeno. Barvica bo nekaj časa v otrokovih ustih, nekaj časa na tleh in malo tudi na papirju. Papir bo nekaj časa v ustih, nekaj časa na tleh ali pa ga bo malček začel mečkati in trgati, ker to tako zanimivo šušti.

Izbira prvih barvic in papirja

Pomembno, da izbirate barvice s topo konico. Najboljše barvice za začetnike so debele voščene barvice iz čebeljega voska, ki so mehke in tope, pa tudi dovolj debele, da jih malček dobro zgrabi. Preverite le, ali je črta te barvice dovolj močna – vedeti morate, da malček še ne zna pritisniti barvice in bo črta morda nevidna, morda pa bo tako silovit, da se bo prelomila. Otroške barvice so praviloma nestrupene. Če se le da, vedno kupujte barvice, ki imajo debele držaje in takšne, ki se lahko operejo z oblačil. To je pomembno še zlasti pozneje pri flomastrih in vodenih barvicah. Najprimernejši je velik kos papirja, ki ga prilepite na mizo in čezenj položite še enega velikega, po možnosti takšnega, ki ni tanek in lahek ter zato ne uhaja izpod malčkovih ročic. Poskusite z risalnimi listi velikosti A3.

V prvem letu starosti
Pri 12 mesecih so malčki že čisto drugačni kot prej. Niso več dojenčki, so pravi mali raziskovalci, ki se lahko že sami premikajo in jih zanima vse. Prav je, da te otrokove raziskovalne pohode, pa naj se zdijo še tako packasti, podpirate. Kadar se otrok igra zunaj, naj bo primerno oblečen. Zemlja ni tako umazana, da bi se malček lahko s čim okužil, kar pa ne velja za zemljo v lončnicah, ki je prepojena s kemikalijami, ki spodbujajo rast in cvetenje. V zemlji so otroku najbolj nevarni razbito steklo, kosi železa, s katerimi bi se lahko ranil, ter gnijoči ali plesnivi kosi sadja, ki bi jih lahko pojedel. V vsakem primeru je treba igro nadzorovati.

Predpriprave na likovno ustvarjanje

Kadar se igrate ''packaste ustvarjalne igre'', med katere spada tudi likovno ustvarjanje, zaščitite mizo in tla pod otrokovim stolčkom s starim časopisnim papirjem ali plastiko. Če nimate starega predpasnika, oblecite otroku čez običajna oblačila veliko staro majico, ki je ni škoda ali pa mu izrežite predpasnik iz vrečke za smeti.

Prstne barve
Otrok pri enem letu že lahko riše s prstnimi vodenimi barvami, ki so nestrupene. Barvo nalijte v plitek krožnik. Pokažite mu, kako naj vanjo pomoči prstek in jo nanese na papir, kako naj naredi odtis dlani, podplata, prstne blazinice. Ponudite mu majhno gobico, kos krompirja, krpico, bombažno nogavico, kos čipke, debel čopič, skratka karkoli, kar naredi zanimiv odtis. Če otrokove dlani pobarvate s pisanimi barvami in odtisnete na papir, lahko izdelate tudi zanimive čestitke, vabila na rojstni dan, plakat za steno ali pa lepo risbo babici za spomin.

Ne pozabite: ''Umazane'' igre so primerne za čas pred kopanjem, ko bi se tako ali tako morali preobleči. Risanje naj bo vesel dogodek – prižgite prijetno glasbo, še boljše pa je, če se med ustvarjanjem z otrokom pogovarjate, saj tako hkrati razvijate tudi njegov govor.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.