Magazin
14 ogledov

Mama je vratarka

Kakšno vlogo pri vzgoji bo odigral on, je odvisno od nje. Žurnal24 main
Kakšno vlogo bo pri vzgoji otroka odigral oče, ni odvisno od njega, ampak od volje matere, kaže najnovejša raziskava.
"Mame so lahko  zelo spodbudne za očete in odprejo vrata njihovemu sodelovanju pri otrokovi vzgoji ali pa so zelo kritične in vrata zaprejo," je povedala Sarah Schoppe-Sullivan, soavtorica najnovejše študije o vlogi očetov pri vzgoji otrok.

Mati v vlogi vratarja

Študij, v kateri je sodelovalo 97 parov, je pokazala, da igra materina spodbuda pomembno vlogo pri očetovem sodelovanju pri vzgoji ne glede na materin in očetov pogled na to, koliko naj bi sodeloval oče. Z drugimi besedami: tudi tisti očetje, ki želijo bolj sodelovati pri vzgoji, ob pretirano kritični in obsojajoči materi ne bodo realizirali svojih pogledov.

 

Preberite še:

"To je prvi pravi dokaz, da mati s svojim vedenjem deluje kor vratar, ki ali neguje in pospešuje ali zmanjšuje in prikrajša očetovo sodelovanje pri negi in vzgoji otroka," pojasnjuje Schoppe-Sullivanova. Samo očetova pripravljenost na večji delež pri negi otroka torej ni dovolj, potrebna je tudi materina vzpodbuda in pripravljenost, da otroka v celoti prepusti očetu.

Morda pa bo potrebna še moška feminizacija, da si tudi oče izbori svoje starševske pravice ...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.