Magazin
23 ogledov

Mame vedo več kot zdravniki

nosečnost, nosečnica Žurnal24 main
Nosečnice in novopečene matere želijo najboljše za svojega dojenčka. A zanimivo je, da velikokrat bolj zaupajo nasvetom svojih mater kot nasvetom zdravnikov.

Raziskovalci z londonske Royal Holloway University so pod drobnogled vzeli ženske izkušnje z nosečnostjo. Pogovarjali so se z ženskami treh generacij – ki so rodile v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja in v prvem desetletju 21. stoletja. In prišli do zaključka, da so ženskam med nosečnostjo "najbolj iskrene nasvete dajale njihove matere in babice".

Če je bilo dobro za babico ...
Britanska raziskovalka Paula Nicolson je razložila: "Ženske rade razpravljajo z ženskimi sorodnicami in to vodi do zavračanja nekaterih vrst nasvetov. Na primer: čeprav stroka svetuje manj kofeina med nosečnostjo, je ena od žensk, ki smo jih intervjuvali, povedala, da še vedno pije čaj, saj je bilo njeni babici po zaslugi čaja med nosečnostjo zjutraj manj slabo."

V sedemdesetih še drugače
Raziskava je pokazala, da so se ženske, ki so rodile v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, najbolj zanašale na nasvete svojih mater. Tiste, ki so rojevale v osemdesetih letih 20. stoletja in v prvem desetletju tega stoletja, so se že več pogovarjale z zdravniki, babicami in drugimi zdravstvenimi delavci ter njihove nasvete tudi bolj upoštevale, ženske iz zadnje skupine, torej porodnice po letu 2000, pa so veliko nasvetov že poiskale na internetu. A matere, sestre, prijateljice in ostale "ženske svetovalke", ki izkušnje z nosečnostjo in porodom že imajo, so še vedno pomemben, če ne kaj najpomembnejši vir informacij.

Naj živijo mame!
Nicolsonova pa je dodala: "Ženskam je v čast, da kljub velikim pritiskom medijev, medicine in družinske politike še vedno zmorejo izbrati nasvete, ki jim izmed vseh najbolj ustrezajo. Vsaka od teh treh generacij je našla način, kako se upreti neprimernim pritiskom najrazličnejših svetovalcev, in je vseeno raje upoštevala nasvete, ki so jim jih dale njihove matere in babice, kot pa nasvete medicinske stroke."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.