Magazin
352 ogledov

“Mami, ne v vrtec!”

punčka Shutterstock
Otroku, ki ob prihodu v vrtec še vedno joka, manjka občutek varnosti, pravi strokovnjakinja.

Mnogi otroci, ki so letos prvič prestopili vrata vrtca, so še vedno v stiski in z jokom sporočajo, da nočejo v vrtec. Je šlo kaj narobe v prvih tednih uvajanja? “Jaz bi se vprašala kaj manjka,” pravi Alenka Orešnik, socialna pedagoginja in psihoterapevtka. “Otroku manjka nekaj, kar bi mu dalo varnost, občutek, da je vse v redu, da so v vrtcu prijazni, da ga bo mama prišla iskat ...” pravi Orešnikova. “Najučinkoviteje v takem primeru je, da znajo starši in vzgojitelji stopiti skupaj.

Poštena komunikacija

Kako torej narediti v čisto konkretnem primeru, ko mama pripelje otroka v vrtec pa ta noče iz njenega objema? “Vzgojiteljica naj ga vzame in pomiri. Velikokrat je s takim otrokom že po petih minutah vse v redu,” odgovarja Orešnikova. Zelo pomembna je tudi poštena komunikacija, dodaja. Vzgojiteljica mora “delati tudi s starši, jih pridobiti, jim zagotoviti, da je z otrokom vse v redu”. Če mama učiteljici ne zaupa, bo to čutil tudi otrok in se temu primerno odzval.

Kaj pa, če noče iz vrtca?

To je morda znak za starše, da je v vrtcu nekaj, kar pogreša doma,” pravi pedagoginja in psihoterapevtka. “Včasih je doma preprosto preveč reda – treba je jesti, treba je spati ... Starši se pozabijo imeti dobro, velikokrat pa je težava v tempu, ki je vse prehiter ... otroci niso za tak tempo!

Po bolezni ponovno uvajanje

Če otrok, ki se še ni popolnoma navadil na vrtec, zboli in ostane doma, se lahko zgodi, da bo potreboval vnovično uvajanje. “Otroku je bilo doma lepo in lahko se zgodi, da se mu bo težko vrniti v vrtec. Če se to zgodi, potrebuje pomoč staršev, ki mu pomagajo izraziti občutke in se lažje vrniti v staro rutino. Če ta korak preskočite, lahko otrok začne zavračati vrtec, kar lahko preprečite,” še pravi Orešnikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.