Magazin
70 ogledov

Manj mastna martinova pojedina

pojedina Shutterstock
Martinova pojedina mora biti obilna in močna, s pravo kombinacijo pa se lahko izognete preobilju maščob. Vključite abolka in slive, ne izpustite zelja, ajda lahko zamenja krompir.

Raca ali gos je obvezna sestavina martinove pojedine. Meso te perjadi je bistveno bolj mastno od piščančjega, zato je pri pripravi dobro upoštevati nekaj pravil, ki pomagajo pri presnovi.

Jabolka in slive

Gos ali raco nadevajte s kosi jabolk, najbolje z majhnimi, domačimi in bolj kislimi jabolki. Jabolka prav tako uporabite pri pripravi dušenega zelja. Kislina v njih bo pomagala razgraditi nasičene maščobe. Čezmerne količine maščob bodo absorbirale tudi suhe slive, ki jih prav tako uporabite v nadevu ali dodate dušenemu zelju. Suhe slive tudi pospešijo prebavo in čistijo črevesje.

Gos ali raca?

Večno vprašanje: gos ali raca. Če se ne morete odločiti, izberite domačega piščanca ali puranje meso, ki ga pripravite na nekoliko drugačen, prazniku primeren način.

Lahko tudi piščanec

Če pa se odločite za piščanca, ga nasolite, začinite in nadevajte z jabolčnimi krhlji. Pecite ga v zaprti lončeni posodi, nato pa ga, tik preden je pečen, namažite z medom, ki mu lahko dodate malo piva. Puranje zrezke lahko tako pripravite z nadevom iz čebule, slanine, kruha in sončničnih semen.

Ajda namesto krompirja

Dušen krompir, ki mu je sicer prav tako treba dodati maščobo, lahko nadomestite z ajdovo kašo ali mlinci, ki jih iz polnozrnate moke spečete sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.