Magazin
46 ogledov

Martinova pojedina

Klasična Martinova pojedina. Žurnal24 main
Pripravite si praznično pojedino s pečeno gosjo z jabolki, dušenim rdečim zeljem in doma narejenimi mlinci.

Vse sestavine so za 4 – 6 oseb

Pečena gos z jabolki

Sestavine
3-kilogramska gos
4 jabolka
3 čebule
4 korenčke
4 dl vode
0,5 dl sončničnega olja
jušna kocka
majaron
peteršilj
sol
 
Priprava
Očiščeni goski odrežite konice peruti in del vratu, ter jo dobro operite in osušite. Majaron in peteršilj na drobno sesekljajte. Dodajte sol in s tem natrite notranjo stran gosi, na zunanji strani pa jo natrite le s soljo in gos pustite stati 1 uro. Jabolka operite, obrišite in potisnite v gos (svetujemo, da jabolko izkoščičite, ne da bi ga razrezali). Peruti in bedra privežite ob trup gosi. V večjo globljo posodo nalijte 3 cm hladne vode in vanjo položite gos. Posodo zaprite in postavite na štedilnik. Ko voda zavre, temperaturo znižajte in gos dušite 30 minut.

Pečico segrejte na 160 stopinj Celzija. V pekač položite razpolovljene čebule, korenčke in lovorove liste, nato pa še gos. Prelijte jo z vrelim oljem in položite v pečico.

Med peko gos polivajte z vodo v kateri ste raztopili jušno kocko. Gos pecite 45 min, nato jo obrnite, ponekod zarežite z nožem in jo pecite še 1 uro in pol. Ko jo vzamete iz pečice jo pustite stati 10 minut preden jo razrežete.


Dušeno rdeče zelje

Sestavine
750 g rdečega zelja
3 žlice svežega limoninega soka
60 g čebule
40 g sončničnega olja
100 g jabolk
1 čajna žlička belega sladkorja
1 strok česna
3 klinčki
lovorov list
sol
2 dl vode
jušna kocka


Priprava
Zelju odstranite zunanje liste in trdo sredico. Lepe liste operite, osušite in narežite na tanjše rezance in pokapajte s polovico limoninega soka. Čebulo sesekljajte na drobne koščke.
V posodo z oljem stresite sladkor in počakajte da porumeni; nato dodajte sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodajte narezano rdeče zelje, dobro premešajte in dušite 5 minut.

Jabolka dobro operite, olupite, narežite in pokapljajte s preostalim limoninim sokom. Česen olupite in sesekljajte. Ko je zelje že nekoliko mehko, dodajte naribana jabolka, prilijte rdeče vino, dodajte sol, klinčke, lovorov list in česen. Vse skupaj dušite še 20 min, med dušenjem pa zelje zalivajte z vodo, v kateri ste raztopili jušno kocko. V dušeno rdeče zelje lahko dodate tudi na kocke narezano slanino. Dodajte jo takrat, ko na olje dodate čebulo.

Mlinci

Sestavine
300g bele pšenične moke
3 kokošja jajca
2 žlici sončničnega olja
ocvirki
sol

Priprava
Moko stresite v posodo, dodajte jajca in sol, ter vse skupaj dobro premešajte. Testo položite na pomokano površino in gnetite približno 10 minut. Testo pustite počivati četrt ure.

Pečico segrejte na 180 stopinj. Testo razdelite na 3 dele in vsak del razvaljajte na približno 2 milimetra debelo. Testo dajte na pekač in v pečico. Specite ga do lepe rumene barve.

Ko so mlinci pečeni, jih nalomite na različne koščke. Stresite jih v posodo in prelijte z vrelo vodo. Posodo prekrijte in ko se zmehčajo jih odcedite. V ponvi segrejte olje in ocvirke. Nanje stresite odcejene mlince in jih med mešanjem lepo prepražite.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.