Magazin
26 ogledov

Masaža, namenjena dojenčkom

Naj v masaži uživa tudi vaš dojenček. Žurnal24 main
Nežno božanje in krožni gibi dojenčka pomirijo, omilijo krče in ga uspavajo. Seznanite se s potekom masaže in razvajajte svojega dojenčka tudi vi.

Raziskovalci so ugotovili, da so se nedonošenčki, ki so jih matere redno masirale, razvijali bolje in hitreje. Tako naj bi dojenčki, ki jih deset dni po porodu masirajo trikrat na dan, pridobili skoraj 50 odstotkov telesne mase več, bili naj bi živahnejši in dlje časa budni, porodnišnico pa naj bi zapustili kar en teden prej kot nedonošenčki, ki jih negujejo le v inkubatorju.

Na masažo se dobro pripravite in ne pustite, da bi jo prekinili zaradi nepomembnih malenkosti. Pomislite na naslednje:

  • Čas: Za masažo izberite tiste dele dneva, ko ste najbolj sproščeni, imate na razpolago dovolj časa in ste prepričani, da vas nihče ne more zmotiti. Izklopite telefon in uživajte v druženju z dojenčkom. Bodite pozorni, da dojenčka ne boste masirali takrat, ko je lačen, ali takoj po hranjenju.
  • Poza: Udobno se namestite. Usedite se na posteljo, na tla ob bok postelje ali pa dojenčka masirajte kar v naročju. Dojenčka s hrbtom položite na frotirno brisačo in najprej zmasirajte sprednji del telesa, nato pa še zadnjega. Ker je otrok med masažo le v pleničkah, poskrbite, da je v sobi dovolj toplo, vsaj 24 stopinj. Med masažo otroku prepevajte ali se z njim pogovarjajte, v ozadju naj tiho igra sproščujoča glasba.
  • Masažno olje: Najboljša izbira je naravno mandljevo olje, lahko pa se odločite tudi za zeliščno olje s prijetnim vonjem limone, vanilje ali sivke. V dlani nakapljajte nekaj kapljic olja, pri masaži pa pazite, da olje ne pride v stik z obrazom.
  • Poskrbite za otrokovo udobje: Otrok naj ima med masažo dovolj prostora za nemoteno gibanje, pri čemer ga nič ne sme omejevati. Če ugotovite, da masaža vašemu dojenčku ne prija, z njo raje prenehajte. Novorojenčki imajo dovolj že od dve do pet minut masaže, medtem ko dojenčki, starejši od dveh mesecev, v masaži radi uživajo dlje.


Dojenčka masirajte nežno in predvsem pravilno

 

  • Z nežnimi drobnimi krožnimi gibi začnite masažo glave (brez uporabe masažnega olja!). Z obema rokama nadaljujte v smeri proti čelu, nanj zelo nežno pritisnite in nadaljujte z masažo čeljusti.

 

  • V dlani si vtrite nekaj kapljic olja in začnite masirati prsni koš.
  • Nikar ne pozabite na otrokove roke in prstke. Zmasirajte jih med obema rokama in nadaljujte z masiranjem vsakega prstka posebej.
  • Pri masaži trebuščka naj si roki sledita ena za drugo z otrokove desne strani proti levi.
  • Prav tako kot roke zmasirajte tudi otrokove nogice in prstke.
  • Hrbet masirajte z nežnim trepljanjem, začnite pri ramenih in križno nadaljujte proti nogam. Masažo hrbta izvajajte le z eno roko, druga pa naj vedno drži otroka.
  • Masažo končajte s poljubčkom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.