Magazin
43 ogledov

Materam podobne že pri 32 letih

Poleg videza se iz generacije v generacijo prenašajo tudi vedenjski vzorci. (Fot Žurnal24 main
Pregovor Kakršna mati, takšna hči je zdaj dobil tudi znanstveno potrditev. Najnovejše raziskave so pokazale, da hčerke postajajo podobne svojim materam že pri svojih 32 letih.

Ne glede na to, kako zelo si želite ubežati podobnosti s starši, se ji sčasoma ne bo mogoče izogniti. Podobnost se tako kot pri ženskah pojavlja tudi pri moških.

Raziskava je zajela tisoč odraslih oseb. Pokazala je, da v tridesetih letih posamezniki ne postajajo samo vizualno podobni svojim staršem, temveč začnejo vedno bolj uporabljati tudi fraze, ki so jih med odraščanjem slišali od staršev. Največ primerov je prav takšnih, ko si otroci med odraščanjem rečejo, da takšnih in drugačnih stavkov, ki so jim šli na živce, sami že ne bodo uporabljali.

Podobno starševsko vedenje je še posebej opazno pri ženskah, vse bolj pogosto pa ga je opaziti po 32. letu. Pojavlja se tudi pri moških, vendar pri vsakem tretjem. Raziskavo je opravilo podjetje Hallmark, ki je ugotavljalo, kako se vedenje prenaša z generacije na generacijo. "Morda je to nekaj, česar si ne želimo, z leti preprosto postanemo bolj podobni staršem, kar pa je čisto normalno vedenje," je pojasnila Judi James, strokovnjakinja za vedenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.