Magazin
28 ogledov

Mati motelov in hitre hrane

Legendarni Roy´s v Amboyu.
1/4
Damjan Grimšič
Cesta. Zlati časti Route 66, ki poteka 3.940 kilometrov od Chicaga v Illinoisu do Los Angelesa v Kaliforniji, so ostali v šestdesetih, danes pa popotnik najde le še ostanke nekdanje slave.

Cesta je najprej odigrala veliko vlogo v mobilizaciji ameriških vojakov med drugo svetovno vojno, do zlatih šestdesetih pa se je razvila v glavno turistično žilo, ki je mlade vodila z mrzlega severa do sončne Kalifornije in njenih plaž.

V osemdesetih je cesto, ki jo je John Steinbeck poimenoval mother road oziroma mati cest, dokončno izpodrinila modernejša avtocesta.

Avtocesti se je danes težko izogniti, saj nanjo ves promet preusmerjajo navigacijske naprave. Na staro cesto 66 razen v mestih zavijejo predvsem turisti, ob njej pa so tako ostali le bolj ali manj zanemarjeni moteli, bencinske črpalke in klasične obcestne okrepčevalnice.

Te so pripomogle k vzponu hitre hrane; prvi Mc'Donalds je zrasel prav ob tej cesti v San Bernardinu.

Hitro je še vedno poceni

San Francisco velja za eno od kulinaričnih prestolnic. V njem bodo dobro jedli tudi vegetarijanci, čeprav sta Kalifornija in Arizona bolj pisani na kožo ljubiteljem morske hrane in mesa.

Zelo so razširjeni burgerji, steaki in mehiška hrana ter seveda tipični ameriški posladki, kot so pite in kolački. Hrana sploh ni poceni – od 8 do 20 dolarjev, zato porcijo razdelite, saj so te večinoma dovolj velike za dva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.