Magazin
39 ogledov

Med igranjem rešujejo življenja

Tea je s Kim postala prva vodnica reševalnega hovawarta pri nas. Prevladujejo si Žurnal24 main
Ta vikend v Ljubljani poteka že 13. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov. Kako potekajo iskalne akcije, si lahko v soboto in nedeljo ogledate tudi sami.

Danes in jutri do druge ure zjutraj bo potekala 13. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov Ljubljana 2011. Na vaji bo sodelovalo 20 ekip (ena ekipa je sestavljena iz treh vodnikov in treh psov), in sicer iz Češke, Slovaške, Avstrije, Nemčije, Poljske, Madžarske, Italije, Hrvaške in Slovenije. Pomerili se bodo v iskanjih v ruševini in naravi, premagovali ovire s pomočjo vrvne tehnike, nudili prvo pomoč in imeli orientacijski pohod.

Pes ne sme biti agresiven do drugih psov in ljudi, ne sme preganjati divjadi, kokoši, mačk in ostalih živali ter mora biti psihično stabilen. Ne sme se bati okolice, hrupa, pokov, streljanja s pištolo. Prav tako niso najbolj primerni majhni oziroma zelo veliki psi, ker se po ovirah oziroma ruševini težje gibljejo.
Tea Vardjan o tem, kateri pes je primeren za psa reševalca
Vključite se v akcijo!
Kako poteka iskanje pogrešanih, lahko na vadiščih cel dan preverite tudi sami, za potešitev radovednosti ali kot idejo za novo dejavnost s svojim kosmatincem. Iskanje v gozdu bo potekalo na Grmezu v Škofljici in Griču pri Vnanjih Goricah, iskanje v ruševini pa bo potekalo pri podjetju Tisa v Sneberjah, Interšparu Vič, Livarni (pri železniškemu muzeju na Parmovi). Z vrvno tehniko se boste lahko seznanili na Igu pri Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Republike Slovenije.

Za pse je vse igra
Čeprav psi reševalci s svojimi smrčki rešujejo življenja, je to za njih pravzaprav igra, pojasni Tea Vardjan, vodnica reševalne psičke Kim. O prednostih in slabostih je težko govoriti, pove. "Če se ukvarjaš z reševanjem, to denimo zahteva ogromno dela in časa: vaje, treningi, tekmovanja, izpiti, prave akcije. Enkrat je urnik zelo natrpan, drugič malo manj. Okoli osem ur na teden zavzamejo treningi in vaje oziroma vsaj tri ure na dan, vključno s sprehodi," pojasni Vardjanova. "Prednost za psa je vsekakor, da je tak kuža socializiran in poslušen, slabost pa morda, da so ti psi malo bolj pod stresom," doda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.