Magazin
100 ogledov

Med učinkovito blaži nočni kašelj

Med namesto sirupa proti kašlju Žurnal24 main
Študija na 105 prehlajenih otrocih je pokazala, da lahko žlica medu ublaži otrokov nočni kašelj in s tem omogoči spanec tako njim kot tudi staršem.

Prehlajene otroke so razdelili v tri skupine. V prvi skupini so otrokom dajali sirup proti kašlju, v drugi so otroci za lajšanje kašlja dobili med, v tretji pa jim niso dajali ničesar.

''Rezultati so bili tako prepričljivi, da lahko z gotovostjo rečemo, da je uporaba medu veliko boljša kot sirup proti kašlju,'' pravi doktor Ian M. Paul z univerze v Hersheyju v Pennsylvaniji. "Dextromethorphan je v široki rabi, a dokazov, da zares deluje, ni,'' še dodaja.

Med kot naravno zdravilo
Med se povsod po svetu uporablja kot naravno zdravilo proti kašlju ter je zanesljiva in učinkovita alternativa uradni medicini.

Obstaja več razlag, kako med olajša kašelj. Doktor Paul pravi, da je med sladkega okusa, tekoč in v obliki sirupa ter deluje pomirjajoče na razdraženo grlo. Pomemben je tudi zato, ker vsebuje velik odstotek antioksidantov, prav tako pa deluje tudi proti mikrobom.

Doziranje
Med se ne priporoča pri otrocih, mlajših od enega leta, saj obstaja možnost, da bi lahko izzval zastrupitev s hrano, bolj znano kot botulizem.

Pri starejših otrocih je uporaba omejena s starostjo. Odmerki naj bodo naslednji: pol žlice je dovolj za otroke od dveh do petih let, celo žlico pa lahko dobi otrok med šestim in enajstim letom. Dvanajstletnikom in starejšim lahko date tudi dve žlici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.