Magazin
24 ogledov

Mediteranska prehrana preprečuje pojav astme

Strokovnjaki priporočajo uživanje mediteranske prehrane ne le nosečnicam, ampak Žurnal24 main
Raziskovalci so mnenja, da uživanje mediteranske prehrane med nosečnostjo zmanjšuje tveganje za pojav astme in drugih alergijskih obolenj pri otrocih.

Na Kreti so raziskovalci preučevali 468 mater in njihovih otrok od nosečnosti pa vse do otrokovega šestega leta. Prišli so do spoznanja, da se astma in druga alergijska obolenja manj pogosteje pojavijo pri otrocih, katerih matere so med nosečnostjo uživale veliko zelenjave, sadja, oreščkov in rib.

Prav tako so znanstveniki prišli do ugotovitve, da za astmo in alergijskimi obolenji pogosteje zbolijo tisti otroci, katerih matere so med nosečnostjo uživale rdeče meso več kot trikrat na teden.

Se astma lahko prepreči, če mediteransko prehrano uživajo otroci?
Raziskovalci so vzporedno z materami preučevali tudi njihove otroke in ugotovili, da mediteranska prehrana pri otrocih ne igra tako velike vloge kot pri materah in tako ne vpliva bistveno na zmanjšanje tveganja za pojav astme in drugih alergij.

Mediteranska prehrana
Ker je uravnotežena mediteranska prehrana polna vitaminov, mineralov in antioksidantov, strokovnjaki priporočajo uživanje zelenjave vsaj osemkrat, rib več kot trikrat in stročnic vsaj enkrat na teden.

Britanska raziskovalka in asistentka direktorja raziskave, Leanne Male, je povedala, da raziskava še dodatno potrjuje dosedanja priporočila nosečnicam, naj uživajo zdravo, uravnoteženo prehrano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.